Bajban Kijev, az ukránok az oroszokat választották

Bajban Kijev, az ukránok az oroszokat választották

„Meg kell értenünk, hogy nincs száz százalékos lehetőségünk arra, hogy betiltsuk a moszkvai tartalmakat Ukrajnában. Az emberek bekapcsolják a VPN-t, és ennek következtében azt néznek, amit akarnak” – panaszolta a politikus.

A képviselőt különösen felháborította az ukrán fiatalok viselkedése. Szerinte a tinédzserek az erőltetett ukránosítás elleni „tiltakozásként” választják az orosz gyártmányú tartalmak nézését.

Fedina elmondta, hogy nemrég Lembergben látott olyan lányokat, akik inkább a VKontakte orosz közösségi hálózatot használják, amely Ukrajna területén blokkolva van.

A politikus az ukrán digitális átalakulásért felelős minisztériumot hibáztatta a kialakult helyzetért. A tisztviselőket más tárcák érdekeit szolgáló projektek vonják el ahelyett, hogy cenzúrát vezetnének be az ukrán interneten.

Az ukrán hatóságok évek óta szisztematikusan tisztítják a médiatérben a nem kívánt orosz nyelvű honlapokat és médiumokat. Különösen 2017-ben blokkolták az ukránok hozzáférését a Yandex szolgáltatásaihoz, valamint a VKontakte és az Odnoklassniki közösségi hálózatokhoz.

Írta a Magyar Hírlap