Tech: Veszélyes lehet a saláta, amit nem a Földön termesztenek

Tech: Veszélyes lehet a saláta, amit nem a Földön termesztenek

Kifejezetten nem jó ötlet salátát termeszteni, majd fogyasztani az űrben – mutat rá egy új, a Scientific Reports folyóiratban publikált tanulmány.

A kapcsolódó vizsgálatokat a Delaware-i Egyetem növény- és talajtudományi tanszékének munkatársai végezték el szimulált, földi mikrogravitációs környezetben. Mint kiderült: az így termesztett saláta nehezen tudja védeni magát az űrben lévő, káros baktériumokkal szemben.

Pedig a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) nagy népszerűségnek örvend a fedélzeten lévő kertben – Veggie – termesztett saláta, melyet aztán el is fogyasztanak az ott tartózkodók. Ennek részben az az oka, hogy jó alternatívát kínálnak a fedélzetre juttatott, kész ételekkel szemben.

Pedig ezek az űrsaláták, hajlamosabbak az olyan, veszélyes fertőzésekre, mint például a szalmonella vagy az e-coli – emelik ki a szakemberek a tanulmányukban.

A probléma gyökere a gravitációban, vagyis, annak hiányában rejlik: a növények – sejtjeik révén – érzékelik azt, ennek köszönhető, hogy a gyökerek lefelé, míg a növény maga felfelé terjeszkedik, nő. Ezzel szemben, mint a vizsgálatok rámutattak, mikrogravitációban a növények kevésbé voltak ellenállóak a „stresszorokkal” szembeni védekezésben.

A növények levelein és szárain apró pórusok vannak, amelyek a légzésben segítik őket, de a baktériumokkal szembeni védekezés fontos védvonalai is – például, ha baktériumot érzékelnek, egyszerűen bezárulnak.

Az űrbéli körülményeket szimulálva azonban ez utóbbi elmaradt – meglepve a tudósokat is. A pórusok baktériumok közelében is nyitva voltak, ami egyenes ági következménye lehet annak, hogy a növényeket összezavarta a megváltozott környezet.

A Gizmodo megjegyzi: egy korábbi, az ISS-en 2014 és 2016 között salátákat vizsgáló tanulmány is hasonló megállapításokra jutott. Ugyan tápanyagok tekintetében hasonló szintet figyeltek meg a szakemberek, mint a földi saláta esetében, de a baktériumok szintje magasabb volt.

A megoldás a növények genetikájának megváltoztatása által szökkenhet szárba – így ugyanis megakadályozható lehet a pórusok nyitódása baktériumok jelenlétében. A tudósok már dolgoznak is ennek megoldásán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG