Itthon: Elutasították Hadházy panaszát a gyanús pénzosztásokról, inkább nem vizsgálódik az Integritás Hatóság

Itthon: Elutasították Hadházy panaszát a gyanús pénzosztásokról, inkább nem vizsgálódik az Integritás Hatóság

“Az Integritás Hatóság rövid mérlegelés után megtagadta a vizsgálat indítását annak ellenére, hogy a Miniszterelnökség korábban beismerte: az országgyűlési képviselők beleszólhatnak abba, ki kapjon és ki ne kapjon állami (EU-s) támogatásokat, viszont ezekről az utasításokról nem készül hivatalos feljegyzés” – posztolta a Facebookon Hadházy Ákos független képviselő.

A politikus ezeket akarta kivizsgáltatni a korrupcióellenes hatósággal, de a válaszlevelük szerint nem indítanak eljárást. Előzményként Hadházy felidézte, hogy Boldog István fideszes exképviselő bírósági tárgyalásán olyan lehallgatott beszélgetéseket ismertettek, amelyekben a Miniszterelnökség hivatalnokai arról egyeztettek a vele, hogy melyik falu pályázata nyerhet és melyik nem”.

Megjegyzendő, hogy az említett, a bíróság előtt, Boldog István ügyében elhangzott állítás alapján Hadházy korábban valóban érdeklődött a fenti, konkrét esethez hasonlókról a Miniszterelnökségnél, ám a tárca a válaszában nem említett “utasításokat”, csak “megkereséseket”, ami azért nem ugyanaz. Vélhetően ezt mérlegelte az Integritás Hatóság is, hiszen a tárca csak annyit közölt, hogy

“a választókerületüket érintő ügyekben a Miniszterelnökséget rendszeresen keresik meg egyéni választókerületben egyéni mandátumot nyert országgyűlési képviselők, a megkeresésekről a Miniszterelnökség nyilvántartást nem vezet”.

Hadházy a posztjában érzékeltette a különbséget: “Az még csak-csak elképzelhető lenne, hogy a pályázati lehetőségek ELŐTT konzultáljon velük a kiíró hatóság, szerintük milyen irányba kellene fejleszteni a térséget. De a pályázatok meghirdetése után a döntést csak és kizárólag az objektív szempontok szerint lenne szabad meghoznia a független támogató hatóságnak.”

Hozzátette: “A legnagyobb jóindulattal talán elfogadnánk ezeket valamiféle „lobbitevékenységnek“, de ez akkor is csak olyan módon lehetne elfogadhtó, ha ezeket a megkereséseket szigorúan dokumentálnák és pontos feljegyzések lennének arról, hogy ki, mikor és mit akart „kilobbizni“. (…) Ha valami, ez igazán rendszerszintű probléma.”

HVG