Tech: Sikerült újból kapcsolatot létesíteni a japán holdszondával, mely a feje tetején landolt a Holdon

Tech: Sikerült újból kapcsolatot létesíteni a japán holdszondával, mely a feje tetején landolt a Holdon

Újból működésbe lépett, és már felvételeket is készít a környékén található kőzetekről a japán holdszonda – több mint egy héttel azután, hogy átmenetileg pihenőre küldték a szakemberek energiaellátási gondok miatt.

Ember a Holdon

1969. július 20-án az amerikai Apollo-program legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin „Buzz” Aldrin elsőként lépett a Holdra. Fél évszázad elteltével újra kiújult a verseny a Hold meghódításáért, de ezúttal már nagyobb a tét. Cikksorozatunkban áttekintjük a Hold-kutatás 50 éves történelmét és felvázoljuk az égitest kolonizálásának lehetséges forgatókönyveit.

Működésbe lépett a SLIM japán űrszonda, mely január 20-án landolt a Holdon, de leszállása után energiaellátási problémák miatt egy időre ki kellett kapcsolni – közölte hétfőn a JAXA japán űrügynökség. „Tegnap este sikerült kapcsolatba lépni a SLIM-mel, és újra működésbe lépett” – írják az X-en.

Az űrhivatal azt is megjegyezte, hogy a szonda többsávos kamerája megkezdte a felvételek készítését, és el is küldte erről az első képeket.

A SLIM szonda január 20-án a tervezett helyszínen, nagy pontossággal szállt le a Holdra, de landolás közben félrebillent, napelemei nem a Nap felé néztek, és mivel nem tudták ellátni energiával, kikapcsolták. A Sky News szerint az tette lehetővé a holdszonda újbóli üzembe állítását, hogy újra napfény éri.

A JAXA tájékoztatása szerint a Shioli nevű, 300 méteresnél kisebb átmérőjű kráterben landolt SLIM jelenleg a Hold felszínét vizsgálja, és kőzetelemzéseket végez.

Japán az ötödik ország az egykori Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után, amely sikeres holdra szállást hajtott végre. A SLIM által gyűjtött adatokat az amerikai Artemis űrprogramhoz is felhasználják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG