Az USA és Németország ellenzi Ukrajna meghívását a NATO-ba

Az USA és Németország ellenzi Ukrajna meghívását a NATO-ba

A Foreign Policy szerint Kijev és néhány „legelszántabb” támogatója Ukrajna hivatalos és mielőbbi meghívását szorgalmazza az Észak-atlanti Szövetségbe. A kiadvány azonban „egy tucatnyi, az ügyet ismerő jelenlegi és volt tisztviselőre” hivatkozva hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok és Németország a színfalak mögött intrikákat folytat ennek ellenzésére.

„Kijevet a már a NATO-ban lévő kelet-európai országok támogatják. De a szövetség más nyugati tisztviselői, főként Washingtonban és Berlinben úgy vélik, hogy túl korai lenne elindítani Ukrajna felvételi folyamatát” – olvasható a cikkben.

A „NATO-tisztviselők” álláspontja jelenleg az, hogy a hangsúlyt ma arra kell helyezni, hogy továbbra is fegyverekkel lássák el Ukrajnát az Oroszország elleni harchoz.

„Ukrajna túl korai NATO-csatlakozása, különösen figyelembe véve, hogy Ukrajna jelentős területei orosz ellenőrzés alatt állnak, teljes konfliktust provokálhat Oroszország és a szövetség között” – írják a cikk szerzői.

A kiadvány emlékeztet arra, hogy a szövetség kollektív védelemről szóló alapzáradéka minden NATO-országot arra szólít fel, hogy bármelyik szövetségi államot megvédje, ha támadás éri azt.

„E vita hátterében az Oroszország és a NATO közötti konfliktus nukleáris konfliktussá eszkalálódásának lehetősége rajzolódik ki” – zárja a Foreign Policy.

Ukrajna arra számít, hogy a 2024-es washingtoni NATO-csúcstalálkozóra hivatalos meghívást kap, de a katonai szövetségen belüli megosztottság miatt ez a kilátás inkább megfoghatatlan, mint valós.

Írta a Magyar Hírlap