Élet+Stílus: Maga se tudja, miért nem csukatta le még Putyin, de úgy néz ki, ő lesz az orosz elnökválasztás egyetlen háborúellenes jelöltje

Élet+Stílus: Maga se tudja, miért nem csukatta le még Putyin, de úgy néz ki, ő lesz az orosz elnökválasztás egyetlen háborúellenes jelöltje

Megszerezte és szerdán leadta az induláshoz szükséges 105 ezer aláírást Borisz Nadezsdin, az orosz elnöki posztért induló egyetlen háborúellenes jelölt – írja a CNN.

Az orosz választási bizottságnak most 10 napja van az aláírások felülvizsgálatára, ha elfogadják a leadott íveket, akkor Nadezsdin márciusban elindul Vlagyimir Putyin ellen a választáson.

A politikus közleménye szerint több ezer önkéntes több mint 120 városban éjt nappallá téve dolgozott azon, hogy elegendő aláírás gyűljön össze, és végül 208 ezer ember támogatta a jelöltségét.

Putyin tavaly év végén jelentette be, hogy ötödször is elindul az elnöki poszttért, ami azt jelentheti, hogy legalább 2030-ig magánál tartaná a hatalmat.

A CNN szerint Nadezsdin jelölése leginkább csak azt jelzi, hogy Putyin igyekszik fenntartani a demokratikus választások látszatát, de a mögé felsorakozó 208 ezer aláíró azért mégis elárul valamit az országban uralkodó háborúellenes hangulatról.

Nadezsdin 60 éves, korábban már volt képviselő a dumában, most független jelöltként, indul és azzal kampányol, hogy ő az egyetlen nyíltan háborúellenes jelölt.

Amikor a CNN rákérdezett nála, hogy hogyan lehet szabadlábon azok után, hogy a politikai programjában  „végzetes hibának” nevezi az ukrajnai inváziót, Nadezsdin zavarba jött, és azt mondta:

Én sem tudom pontosan, hogy miért nem tartóztattak még le.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Oroszországban több olyan törvényt is elfogadtak az elmúlt két évben, amelyeknek az a céljuk, hogy az emberek ne nevezhessék nevén a háborút és ne kritizálhassák nyilvánosan az ukrajnai hadműveleteket.

Egy másik független, nyíltan háborúellenes jelöltnek, Jekatyerina Duncsovának az elnökválasztáson való indulását decemberben elutasította az orosz választási bizottság. Arra hivatkoztak, hogy arra hivatkozva, hogy 100 hiba volt a jelentkezési lapján. A döntést megfellebbezte, de azt is elutasították.

Januárban, nem sokkal azután, hogy bejelentette, saját politikai pártot akar létrehozni,  Duncsova arról számolt be, hogy a rendőrség rövid időre őrizetbe vette, és szúrópróbaszerűen kábítószer-tesztet végeztek rajta.

HVG