Élet+Stílus: A huszonéves brit férfiak még a nagyszüleiknél is jobban félnek a feminizmustól

Élet+Stílus: A huszonéves brit férfiak még a nagyszüleiknél is jobban félnek a feminizmustól

Meglepően magas köztük azoknak az aránya is, akik támogatják a nyíltan nőgyűlölő Andrew Tate-et.

Nagy-Britanniában a 16 és 29 év közötti brit férfiak közül minden negyedik úgy véli, hogy nehezebb férfinak lenni, mint nőnek, 16 százalékuk azt vallja, hogy a feminizmus többet ártott, mint amennyit használt a világnak, és egyötödük kedvezően ítéli meg Andrew Tate közösségi média influenszert – derült ki a több mint 3600 ember megkérdezésével készült felmérésből.

Tate egy brit-amerikai egykori kickboxoló, akinek 8,7 millió követője van az X közösségi médiaplatformon. Romániában emberkereskedelemmel, nemi erőszakkal és nők szexuális kizsákmányolására létrehozott bűnbanda megszervezése miatt emeltek ellene vádat. Többször beszélt arról nyilvánosan, hogy nőket ütött és fojtogatott, saját magát pedig „abszolút nőgyűlölőként” jellemezte, de az ellene felhozott vádakat eddig tagadta.

A Guardian által idézett kutatás meglepő tanulsága, hogy még a 60 feletti „babyboomer” korosztály férfi tagjai is kevésbé szkeptikusak a feminizmussal szemben, mint az úgynevezett Z generáció.

„Ez egy új és szokatlan generációs minta” – mondta az eredményeket látva Bobby Duffy, a Policy Institute igazgatója. „Általában az a tendencia, hogy a fiatalabb generációk következetesen jobban elfogadják a kialakuló társadalmi normákat, mivel úgy nőttek fel, hogy ezek az életük természetes részét képezik.”

Bár a fiatal férfiak nagyobb hányada még mindig úgy gondolja, hogy ma nehezebb nőnek lenni, mint férfinak; hogy a feminizmus több jót tett, mint rosszat, és kedvezőtlen a véleménye Tate-ről, Duffy arra figyelmeztet, hogy ha ebben a korosztályban állandó marad, hogy a férfiak egyötöd és egyharmad közöti kisebbsége ilyen nézeteket vall, az már komolyan kihat a következő korosztályra is.

TGM: Miért vagyunk feministák?

Ha hagyomány, hogy a férfiak vannak fölül, és a nők vannak alul, akkor ez a természetes – és akkor azok, akik ennek az ellenkezőjét hirdetik, szétzúzzák „a civilizációnkat”, nem értik az ösztönélet mélységeit, megfosztanak bennünket a „madonna és ribanc” romantikájától.

HVG