Le Penék uniós pártcsaládja meghívta a Fideszt az ID-frakcióba

Le Penék uniós pártcsaládja meghívta a Fideszt az ID-frakcióba

A portál úgy fogalmazott, hogy „a szélsőjobboldal” – ami valójában a nemzeti elkötelezettségű, konzervatív és szuverenista pártokat jelenti a föderalisták szóhasználatában – már a harmadik erő az uniós politikai palettán.

„A Fideszt természetesen szívesen látnánk itt az ID-benk” – mondta a pártcsalád alelnöke, Gunnar Beck (AfD) az Euractivnak adott interjúban.

A csatlakozás nagyot lendíthetne a csoporton. A Fidesz jelenleg 12 mandátummal rendelkezik a parlamentben, ráadásul az Európai Tanácsban, az EU állam- és kormányfői között eddig még nem volt ID-s politikus – részletezik a cikkben.

Jean-Paul Garraud, a francia Rassemblement National ID-delegációjának elnöke szintén is azt nyilatkozta: „Nagyon támogatjuk, hogy a Fidesz csatlakozzon az ID-hez.”

„Orbán Viktor és Marine le Pen között erősek a személyes baráti szálak, ahogyan a magyar Fidesz képviselőivel is szoros a kapcsolatom. Természetesen reméljük, hogy csatlakoznak a frakcióhoz” – tette hozzá.

A már említett Gunnar Beck a riportban hozzátette: miután az Európai Néppárt „elidegenítette” magától a Fideszt, az ID a Fidesz legvalószínűbb és ideológiailag legközelebbi szövetségese.

Az Euractiv hozzátette: a nemzeti-konzervatív ECR képviselőcsoport is jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral és a Fidesszel, de az ID-vel ellentétben az ECR határozottan ukránpárti, tehát a magyaroknak változtatniuk kellene az álláspontjukon, ha a konzervatívokhoz és reformerekhez szeretnének csatlakozni.

Írta a Magyar Hírlap