Csakis az olimpiai kvóta a cél

Csakis az olimpiai kvóta a cél

Szombaton a nők 10km-en versenyével rajtol a dohai világbajnokság nyíltvízi viadala. Fábián Bettina és Szimcsák Mira számára kizárólag a párizsi kvótaszerzés a tét, ami esetükben csak itt érhető el. A férfiaknál Rasovszky Kristóf már a fedélzeten van, és 1500-as A-szintje miatt alapvetően Betlehem Dávid is biztonságban tudhatja magát. Friss hír, hogy 5km-en Olasz Anna indul Fábián Betti helyett.

A korábbi olimpiákat megelőző, brutális kvalifikációs rendszer jelentősen megváltozott – 2008 és 2021 között kizárólag az ötkarikás játékokat megelőző vb első tíz helyezettje közé kerülve lehetett két-két indulója egy nemzetnek; utána az olimpiai kvalifikációs viadalra már csak azon országok nevezhettek versenyzőt, amelyek még nem szereztek kvótát, és onnan is csupán egy kerülhetett ki a játékokra.

Érezték az illetékesek, hogy ez nem feltétlenül igazságos, így ezúttal első körben a tavalyi vb első három helyezettje jutott ki Párizsba – köztük a férfiak között ezüstérmes Rasovszky Kristóf –, míg a mostani dohai vb-ről további 13 versenyző csatlakozhat az ötkarikás mezőnyhöz, plusz még az utánuk célba érők közül az öt kontinens legmagasabban rangsorolt egy-egy képviselője. (A tizenháromba nem számítanak bele az esetlegesen már kvalifikáltak, azaz ha – jó eséllyel – a fukuokai érmesek is ott lesznek az élmezőnyben, akkor a kvótát adó helyek tolódnak, így akár a 14-15-16. hely is párizsi repjegyet érhet, és még az utánuk beérő legjobb európai is utazhat majd, hogy magyar szemszögből nézzük a szabályokat.)

Emellé nyitottak egy menekülő-útvonalat is: akinek medencében van 800-on vagy 1500-on A-szintje, szintén nevezhet, feltéve, ha az adott országból nincs még két „rendes” kvótás. Ez a férfiaknál adhat némi biztonságérzetet Betlehem Dávidnak, hiszen ő teljesítette ezt a kritériumot, azaz a vasárnapi 10km-es versenyen nem kell mindenáron 13-ban (16-ban…) lennie; azonban őt ismerve, ez az opció szóba sem jöhet, az ifjú fenomén ennél jóval többre vágyik. Hogy vonatkozó mondatát idézzük az utolsó edzést követő beszélgetésből: „Nagyon jó erőben érzem magam, fantasztikusan sikerült az olaszországi magaslati edzőtábor, úgyhogy nem lennék a vasárnapi ellenfeleim helyében.”

Rasovszky Kristóf sincs éppen „összeesve”, neki egyértelműen a minél jobb szereplés a prioritás, igaz, egyértelműen az olimpiára hegyezi magát. „Ez nem a megszokott menetrend, most vébé, júniusban Európa-bajnokság, aztán olimpia – nem is kérdés, melyik a legfontosabb. Azért az eredményesség számít, de nem erre a versenyre hegyezzük magunkat elsősorban, nem cél a csúcsforma, ez egy állomás Párizs felé. Ettől függetlenül ugyanúgy éremmel akarok hazamenni, mint Fukuokából, és aztán ténylegesen ráfordulni az olimpiai felkészülésre.”

A két veszprémi klasszis mestere, Szokolai László is amondó: lendületből kell végigcsinálni a versenyt. „Ez olyan, mint egy dohai Világkupa, ahová munkából érkeztünk régebben is, most is. A célok egyfelől különbözőek, hiszen Kristóf már kvalifikált, ő elsősorban éremre pályázik, Dávidnak pedig a kvóta a fontos, másfelől viszont ő is dobogón akar állni végre. A felkészülés kifejezetten jól sikerült, azaz nagyon bízom benne, hogy elérjük mindazt, amit szeretnénk.”

A hölgyeknél más a helyzet: a szombati 10km-es viadal ugyanis mind Fábián Bettinának, mind Szimcsák Mirának az egyetlen esélye Párizsra – náluk az 1500-as szintidő elérése álomkategória (Betti legjobbja 20, Miráé 40 másodpercre van a 16:09-es „belépőtől”). Ezzel természetesen mindketten tisztában vannak, és ennek megfelelően hangolódnak a délelőtti rajtra.

A decemberi, maderiai Világkupán szenzációs úszással ezüstérmet szerző Fábián Bettinél kissé belerondít a képbe, hogy január közepén egy randa tüszős mandulagyulladás tíz napra kivette az edzésből, ami ebben a sportágban apróbb katasztrófaként is aposztrofálható; mindazonáltal ez sem Bettit, sem az egykor maga is vb-induló edzőjét, Kutasi Gergelyt nem készteti panaszkodásra.

„Kezdem összeszedni magam, könnyítünk, állok elébe a versenynek. A betegség nem könnyítette meg a helyzetemet, de mindenkinek lehetnek nehézségei, így alakult, megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból. Ez a leállás nem tudott kizökkenteni, azaz ugyanúgy készülök, mint bármikor máskor” – közölte a tavalyi LEN Európa-kupa összetett győztese.

„Ez a sportág mindig is arról szólt, hogy az adott helyzetből kell kihozni a legtöbbet, és ez most sincs másképp, akár a versenykörülményekről, akár az előzményekről van szó. Betti bele fog állni, tudom, hogy most kicsit fintorog a nagy szél és a hullámok miatt, de ez mindig így van, aztán Madeirán ennél sokkal durvább viszonyok között lett ezüstérmes” – jelentette ki Kutasi Gergő.

Szimcsák Mira pedig kifejezetten optimista hangulatban készülődik: „Nagyon izgatott vagyok és nagyon várom már a versenyt. A fő cél a kvóta, aztán hogy még mi jöhet mellé, meglátjuk. Amerikában készültem, kifejezetten jól sikerült minden, az edzéseken nagyon jó időket úsztam, alig várom, hogy elrajtoljunk.”

Ami biztosnak tűnik, hogy a hölgyek versenyét igen nagy szélben rendezik majd – és erre az urak esetében is van némi esély, ami az igazi nyíltvizeseknek kedvez; márpedig a négy magyar egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik.

Ami még friss hír, hogy az eredetileg csak tartaléknak jelölt Olasz Anna mégis rajzhoz áll: Fábián Bettina a korábbi betegsége miatt a 10km után az éremeséllyel kecsegtető váltóra kíván koncentrálni, így az 5km-t elengedi – ezen a távon indulhat Olasz Anna, aki így hetedik világbajnokságán állhat rajthoz.