Horváth „Csacsi” Csabi „egy kelekótya paprikajancsi”

Horváth „Csacsi” Csabi „egy kelekótya paprikajancsi”

Most egy csacsiról fogok írni önöknek. Nem arról, amelyikről Krúdy úgy ír, hogy „Nagy fülű, kis szürke csacsi vékony lábszáraival serényen bandukol a kordé előtt, és piros szalag van a nyakában.” Hanem arról, aki átvitt értelemben csacsi, aki nem is annyira tájékozatlan, tapasztalatlan ember. Rá azonban többen már 2010 előtt is ezt a jelzőt aggatták, s tegyük hozzá, nem minden ok nélkül. Köztük olyan ismert emberek, mint Tarlós István, vagy Vitézy Dávid.

A legpikánsabb az egészben az, hogy 15 év elteltével lényegében ugyanazért emelték a négylábú szintjére. A csacsi rendes magyar neve Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere, aki szívesen tünteti fől magát a városi közlekedés szakembereként. Még akkor is, ha nem ért hozzá, csak egyet akar általa: népszerűséget, s ezen keresztül hatalmat szerezni.

A minap kapott szárnyra az örvendetes hír, hogy Lázár János javaslatát egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés. Így a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) mellett a MÁV-Start, a Volánbusz és a MÁV-HÉV járatain is, valamint a Pest vármegyére váltott havi bérlet, illetve a havi országbérlet március 1-jétől a BKK járatain is érvényes lesz. A közgyűlés egyetértett azzal is, hogy március elsejétől a teljes árú havi Budapest-bérlet 8950 forint legyen a jelenlegi 9500 forint helyett.

Azt gondolom, hogy ez happy end, ezzel a megállapodással mindenki jól jár. Az, hogy a háttérben hogyan számolnak el egymással a felek, az az érintetteken kívül a kutyát nem érdekli.

Ezek után jött Horváth „Csacsi” Csaba, akiről a háta mögött már közkeletűvé vált ez a gúnyos elnevezés, és azonnal pápább akart lenni a pápánál. Neki ez nem elég a jó, neki még jobb kell, csak soha nem jön össze.

Horváth Csabi ugyanis megismételte az a 2010 előtti javaslatát, miszerint „Nem állhatunk le azzal az igénnyel, hogy az állam és a főváros között is próbáljuk meg ezeket a viszonyokat rendezni. Pontosan azért, hogy adott esetben meghozhassunk akár néhány év múlva egy közös döntést, hogy ingyenessé tesszük a közösségi közlekedést.”

Puff neki. Éppúgy mint anno. Vitézy Dávid válasza nem is váratott magára sokáig. A Facebookon úgy reagált: „nem változott a véleménye Horváth Csaba 2010-es sikertelen főpolgármesteri kampánya óta, aki akkor is ingyenes BKV-t ígért. Bár lehet, elsőre ez jól hangzik, de jegybevételek nélkül lehetetlen fejleszteni a közösségi közlekedést. Ideje lenne abbahagyni a felelőtlenségi versenyt, mielőtt földbe állítják a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását.”

Horváth „Csacsi” Csabi 2010 előtt még azzal is előjött, hogy alagutat kéne fúrni a Duna alá. De nem keresztbe, hanem hosszába. Bravó. Nem is kommentáljuk ezt a bölcs meglátást.

De volt olyan is, amikor anno a 3-as metró teljes akadálymentesítését kérte számon Tarlóson. Akkor a főpolgármester egyebek mellett csak ennyit mondott: „Nézze, Horváth, ön az én szememben egy kelekótya paprikajancsi.” Tarlós tárgyalt ugyanis az érintett mozgássérültekkel, akik teljes mértékben meg voltak elégedve azzal a megoldással, amelyet a fejlesztés révén be akartak építeni a lépcsők kiváltásra a mozgássérülteknek.

A 2019-es választási kampányban pedig Puzsér tűzte tollhegyre Karácsony mellett Horváthot: Karácsony szerinte „szociológusból lett botcsinálta polgármester”, míg Horváth Csaba pedig „senkiből lett címzetes senki”.

Nem teljesen véletlen tehát, hogy az MSZP a közvélemény-kutatásokban tartósan a parlamentbe jutási küszöb alatt van. Mint ahogy az sem, hogy Kunhalmi Ágnes már szinte hazajár az ATV-be, hogy rimánkodjon az ellenzéki pártoknak az összefogás szükségessége mellett.

Lehet, hogy az egész MSZP-re érvényes Krúdy megfogalmazása? „Nagy fülű, kis szürke csacsi vékony lábszáraival serényen bandukol a kordé előtt, és piros szalag van a nyakában.”

A szerző szerkesztő

Írta a Magyar Hírlap