„Túl öreg? Én 39 évesen lettem világbajnok” – Mansell szerint Hamiltonnak sikerülhet

„Túl öreg? Én 39 évesen lettem világbajnok” – Mansell szerint Hamiltonnak sikerülhet

Lewis Hamilton honfitársa, Nigel Mansell is megszólalt az év eddigi legnagyobb F1-es sztorija kapcsán. Az 1992-es szezont megnyerő Mansell volt az utolsó brit világbajnok, mielőtt 2008-ban Hamilton megszerezte hét vb-címe közül az elsőt, és ő maga is megfordult a Ferrarinál, az 1989-es és 1990-es idényt teljesítette Maranellóban, három nagydíjgyőzelmet szerezve.

„Azt mondják az emberek, Lewis már túl öreg. 39 évesen? Dehogy. Én 39 évesen lettem világbajnok, és folytathattam volna tovább is, de a politika beleszólt. Ami Lewist illeti: motivált, több, ha nem kifejezetten sok év van még benne. Fantasztikus hír” – mondta az 1992-es vb-címet Williamsszel megnyerő Mansell a BBC Sportnak.

„Úgy vélem, fantasztikus hír ez a rajongóknak, hihetetlen dinamika. Szerintem Lewis a pályafutását valószínűleg a Ferrarival fejezi be, ez olyan számára, mint egy valóra vált álom. El tudom képzelni, hogy így történjen, mivel a Ferrarihoz igazolni mindent jelent” – mondta Mansell, aki bár legjobb eredményeit nem a Ferrarival érte el, nagyon népszerű volt Olaszországban, akkoriban érdemelte ki az Il Leone becenevet.

„Lewis képes lehet rá, de biztos vagyok benne, hogy Max mindent megtesz, amivel megállíthatja” – latolgatta a ferraris vb-cím esélyeit. Hamilton Maranellóba igazol 2025-ben, de addig hátravan egy év – leendő csapata nem fog szívességeket tenni:

„Biztos vagyok benne, hogy idén a Ferrari is mindent megtesz, hogy megállítsa őt. Úgy vélem, egy nagyszerű Formula-1-es szezon áll előttünk, a 2025-ös pedig bizonyosan izgalmas lesz.”

A Ferrari legsikeresebb britjei

Mansell két szezont töltött a Ferrarinál, az erősebb szezonban, 1989-ben negyedik lett a bajnokságban, és három győzelmet szerzett vörösben – egyike azon hat brit versenyzőnek, aki futamot nyert az olasz istállóval.

Közülük ketten lettek világbajnokok: 1958 tragikus sorsú győztese, Mike Hawthorn, valamint az 1964-es világbajnok, John Surtees, aki hét motoros vb-cím után négy keréken is a világ legjobbja lett.

A csapatnál három szezont és még két nagydíjat töltő – 1966-ban viharos körülmények között távozó – Surtees négy futamgyőzelmet szerzett, ilyen tekintetben ő a Ferrari legsikeresebbje Eddie Irvine-nal megosztva, aki négy szezonon át volt Scuderia-pilóta, de győzelmei mindegyikét 1999-ben szerezte, amikor közel került a világbajnoki címhez is, két ponttal Mika Hakkinen mögött lett a második.

Három győzelmet szerzett Hawthorn, Mansell és Peter Collins, aki jóval sikeresebb lehetett volna, de 1958-ban életét veszítette a Nordschleifén. Kétszer nyert Ferrarival Tony Brooks, pedig csak az 1959-es szezonban volt a csapattal, melyet vb-ezüstérmesként fejezett be Jack Brabham mögött.

formula.hu