Magyarország együttérzését fejezte ki a Chilében pusztító erdőtűz miatt

Magyarország együttérzését fejezte ki a Chilében pusztító erdőtűz miatt

MH/MTI
2024. február 5. hétfő. 18:27

Az Alberto van Klaveren Stork chilei külügyminiszternek címzett – az MTI-hez is eljuttatott levelében – a magyar tárcavezető azt írta, nagy megdöbbenéssel értesült a pusztító valparaísói tűzről, amely rendkívüli emberéleteket követelt, és súlyos anyagi és természeti károkat okozott.

„Hadd fejezzem ki Magyarország szolidaritását ebben a nehéz helyzetben önöknek, és mindenekelőtt az áldozatoknak és családtagjaiknak, valamint Chile polgárainak” – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter elismerését fejezte ki a lángok ellen hősiesen küzdő tűzoltóságnak és katonaságnak a civilek védelmében tett erőfeszítéseikért.

„Gondolataim és imáim azokkal vannak, akik veszteségeket szenvedtek, kívánok nekik minden erőt ennek a tragédiának a feldolgozásához” – zárta levelét Szijjártó Péter.

A Chile Valparaíso megyéjében pénteken délután kezdődött erdőtűz a közelben található településekre is átterjedt, vasárnap délelőttre a jelentős természeti káron túl számos emberáldozatot követelt. A beszámolók szerint már jóval száz feletti az elhunytak száma és óriási anyagi károk keletkeztek. Gabriel Boric elnök a 2010. évi februári földrengéshez hasonlította a tűzvész következményének mértékét és a tűz megfékezése után kezdődő helyreállítást, és kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.

A tárca közlése szerint az oltási és mentési munkálatokat a chilei Katasztrófavédelmi és -megelőzési Államtitkárság koordinálja (SENAPRA), ugyanakkor a Külügyminisztériumban is létrejött egy válságstáb Alberto van Klaveren Stork miniszter vezetésével. A SENAPRA megkezdte annak a listának az összeállítását, melynek biztosításához Chile nemzetközi segítséget fog kérni. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusa készen áll a kérés fogadására.

A latin-amerikai országok mellett már Ferenc pápa is szolidaritását fejezte ki a chilei népnek a természeti katasztrófában elszenvedett veszteségekért.

Írta a Magyar Hírlap