Tech: Megoldódhat a 87 éves rejtély – megtalálhatták a legendás amerikai pilóta, Amelia Earhart gépét az óceán fenekén

Tech: Megoldódhat a 87 éves rejtély – megtalálhatták a legendás amerikai pilóta, Amelia Earhart gépét az óceán fenekén

87 év – ennyi idő telt el azóta, hogy Amelia Earhart első nőként megkísérelte az egész Föld megkerülését a Lockheed 10-E Electra típusú gépével, ám az út utolsó szakaszán (navigátorával, Fred Noonannal együtt) eltűnt, és 1939-ben halottá nyilvánították.

A rejtélyes eltűnés azóta foglalkoztatja a közvéleményt, ugyanis a mai napig nem sikerült megtalálni az ő maradványait, valamint a gépét sem – legalábbis minden kétséget kizáró bizonyítékok nem kerültek elő.

Most mélytengeri régészek és robotikai szakemberek egy csoportja állítja, olyan nyomokat talált, ami pontot tehet a lassan egy évszázados rejtély végére. Ebben a Deep Sea Vision nevű óceánkutató volt a segítségükre.

A rejtély azonban finoman fogalmazva sincs a felszín közelében: a Csendes-óceán mélyén, 4877 méterrel a vízfelszín alatt, szonáros képalkotással bukkantak egy olyan szerkezetre, amely nagyban hasonlít az eltűnt repülőgépre.

[embedded content]

A szóban forgó felvételt a Howland-szigettől körülbelül 161 kilométer távolságra készítették a szakemberek – ez lett volna a pilótanő, valamint a navigátora következő leszállóhelye, ahová már sosem érkeztek meg.

A Deep Sea Vision összesen több mint 13 ezer 468 négyzetkilométer területű tengerfenék feltérképezését végezte el egy önjáró víz alatti robot segítségével. Az expedíció 2023 szeptemberében indult, és decemberben fejeződött be.

Tony Romeo, a cég vezérigazgatója (és volt pilóta, hírszerző) a CNN-nek elmondta: reményei szerint egy éven belül visszatérhet a helyszínre, hogy több információt gyűjtsön. Például, hogy a rejtélyes objektum valóban a repülőgép-e. Ehhez már egy távirányítású robotot szeretne bevetni, amelyen kamera is van.

Soha nem látott videó került elő az első nagy női pilótáról

Évtizedekig egy dobozban őrizték azt a 16 milliméteres filmet, amelyen az első híres női pilóta, Amelia Earhart látható. A felvétel valószínűleg 1937-ben, nem sokkal az eltűnése előtt készült egy kaliforniai reptéren. A fekete-fehér kockákon Amelia Earhart bemutatja gépét a vendégeinek, illetve fotósoknak pózol.

Sőt, a csapat már azt is mérlegeli, hogy adott esetben miként lehetne felhozni a gépet a felszínre – ez azonban egy ilyen régi szerkezet esetében, ilyen mélységből kifejezetten nem lesz könnyű feladat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG