Csányi Mészöly büntetéséről: Remélem, hogy tanul belőle

Saját játékosát, Franklin Saserét „nagydarab feka”-ként írta le Mészöly Géza az Újpest első olyan bajnoki mérkőzése után, amelyen ő irányította a csapatot, emiatt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága a héten 1+2 hónapra eltiltotta.

A klub – amely hamarosan a Mol többségi tulajdonába kerül – elfogadhatatlannak nevezte a döntést, a büntetés mértékét pedig aránytalannak; szerintük Mészöly nem követett el szabálysértést. Azt is jelezték, hogy fellebbeznek.

Az ügyben megnyilvánult Orbán Viktor miniszterelnök is: azt írta a Trollfoci egyik bejegyzése alá, hogy „Je suis Mészöly” (Mészöly vagyok). Ezt a fordulatot eredetileg a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás után, a szolidaritás kifejezésére használták sokan.

A Nemzeti Sport főszerkesztője, Szöllősi György most interjút készített Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével, amelyben Mészöly ügyéről is kérdezte.

Nem a miniszterelnök az egyetlen, aki szigorúnak tartja Mészöly Géza eltiltását, én is erősnek éreztem, de az az igazság, hogy ez volt a legenyhébb adható szankció”

– jelentette ki a sportvezető, aki egyben az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is.

Csányi azt mondta, hogy az európai labdarúgó-szövetség szabályzataival összhangban kialakított magyar fegyelmi szabályok szerint a három hónapra szóló eltiltás a legkisebb kiszabható büntetés. Ebből egy hónapot kell most letöltenie, két hónapot pedig felfüggesztett a bizottság. A döntés nem végleges, hiszen a fellebbezés után még hátravan a másodfok. Ugyanakkor a szabályaink szerint nem lehet például írásbeli figyelmeztetést vagy kisebb pénzbüntetést adni, amivel talán kevesebben vitatkoznának” – magyarázta.

Azt is hozzátette, hogy „a »feka«, akármilyen szándékkal is hangzott el, egyértelműen faji megkülönböztetés, hiszen ezzel általánosított és a bőrszínhez kapcsolt képességeket”.

Szerinte egy vezetőedzőnek figyelnie kell arra, hogy hogyan fogalmaz, hiszen a nyilatkozatai tömegekhez jutnak el.

Ezzel együtt remélem, Mészöly Géza tanult a hibájából” –

jegyezte meg.

Írta a HVG