Nemzeti kincsnek nyilvánították az amatőr kincsvadász nagy fogását

Ian Porter még 2020-ban fedezte fel a tárgyakat, miközben legelőket és egy forrás környékét vizsgálta át Anglesey szigetén – írja a National Geographic.

A felfedezés után azonnal értesítette a walesi Portable Antiquities Scheme-t, a projekt célja az amatőr fémkeresők és a régészek összekapcsolása, a leletek nyilvántartása. A 16 tárgy az időszámítás szerinti 1–4. századra datálható, és többek között római lovassági felszerelések vannak közöttük. Porter egy díszített brosst, négy érmét, egy ólomedényt és egy húsz kilogrammos, rézgyártáshoz használt rézdarabot is talált.

Adam Gwilt, a Museum Wales munkatársa szerint igen fontos leletegyüttesről van szó. A forráshoz való közelség alapján lehetséges, hogy a területnek vallási jelentőséget tulajdonítottak – olvasható a cikkben.

A tárgyak különböző időszakokban kerülhettek a területre, az első darabok időszámítás szerint 50 és 120, míg az utolsók 364 és 378 között. A szigeten már korábban, az 1940-es években is felfedeztek hasonló korú maradványokat.

Írta a Magyar Hírlap