A rákos daganatok eltávolításának legújabb módszere

A rákos daganatok eltávolításakor – ez a folyamat reszekciónak nevezett – a cél az, hogy a lehető legtöbb egészséges szövetet megőrizzük, miközben eltávolítjuk a rákos sejteket, hogy megakadályozzuk azok visszatérését vagy újbóli terjedését. Ez a műtét a legjobb esetben is nagy kihívást jelent, de még inkább, ha az érintett terület a nyakon, a fejen vagy más érzékeny területeken található.

Ez még a legtapasztaltabb sebészek számára is feszült feladat lehet, de ha ehhez hozzávesszük a fáradtság, a kiégés és a látási akadályok okozta mentális és fizikai akadályokat, akkor még a legstabilabb kezek is nehezen tudják elvégezni.

Ez a probléma azonban hamarosan a múlté lehet. Az ASTR-t a Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja tervezte robotsebész, alkalmas a kényes helyeken, például a nyelven végzett rezekciók elvégzésére. Alkotói szerint a robotsebész olyan pontossággal képes eltávolítani a daganatokat, amely vetekszik az emberi sebészekkel „vagy akár potenciálisan” túl is szárnyalja azokat.

„Egy olyan reszekció elvégzése, amelyek ilyen kényes helyeken vannak, szupernehéz feladat” – mondta Axel Krieger, a Whiting School of Engineering gépészmérnöki tanszékének adjunktusa egy nyilatkozatban.

„Ezeknek a műtéteknek a nagy része reményből és még némi találgatásból is áll. Sok sebész küzd ezzel. A célunk az volt, hogy ezeket az eljárásokat pontosabbá tegyük”.

A precizitás ebben az esetben öt milliméter egészséges szövetet jelent, ami a rákos szövet standard mennyisége, amit a sebészek megpróbálnak eltávolítani. Ez az öt milliméternyi szövet elég ahhoz, hogy a rákos sejteket eltávolítsuk, ugyanakkor korlátozzuk a környező terület károsodását.

A kihívást tovább bonyolítja, hogy a rákos daganatoknak gyakran nagyon jól látható vízszintes határai lehetnek a szélén, de kevésbé nyilvánvaló függőleges határokkal.

„A probléma, amit sok sebésztől hallottunk, akikkel együtt dolgozunk, az, hogy nagyon nehéz pontosan körül határolni egy daganatot – tette hozzá Krieger. – A sebészek behoznak egy kis vonalzót, és megnézik az öt milliméteres távolságot, és kijelölik a széleket az oldalakon. De hogy milyen mélyre menjünk – ez nagyon nehéz”.

Annak ellenére, hogy a műtét előtti előkészítés rendkívül, aprólékosan alapos, az öt milliméteres határ egy „vak zónát” jelent.

Az ASTR teszteléséhez a kutatók a nyelvet vizsgálták. A nyelvdaganatok a felületük hozzáférhetősége és a kísérleti sebészetben való jelenlegi használatuk miatt alkalmas esetek ennek az új sebészeti rendszernek a tesztelésére. Bár az állapot ritka, hallhattak már róla, hogy néhány hírességet érint, például Michael Douglast és Eddie Van Halent – utóbbi sikertelen műtéten esett át.

Az új robotsebész az általuk kifejlesztett Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) technológián alapult, amely 2022-ben elvégezte az első teljesen autonóm laparoszkópos műtétet – egy olyan beavatkozást, amely egy bél két végét köti össze.

„Korábban is küldtük már a robotot, hogy végezzen egy bemetszést, de ez az első alkalom, hogy egy nagy reszekciót végeztünk, és teljesen kivettünk egy daganatot – mondta Krieger. – Ez itt a nagy újdonság.”

Az ASTR következő lépése egy belső szerv, például egy vese megműtése. Ez más megközelítést és kihívásokat igényel a daganat eléréséhez. Az ASTR precizitásának és a legmodernebb képalkotó technológiáknak a kombinálásával remélhetőleg a tumoreltávolítás új korszaka köszönthet be.

Írta a Magyar Hírlap