Olaf Scholz: Berlin jó úton jár a migrációs politikában

MH/MTI
2024. március 6. szerda. 22:38

A kancellár mellett Boris Rhein, Hessen kereszténydemokrata kormányfője és a tartományi miniszterelnöki konferencia elnöke, valamint alsó-szászországi helyettese, a szociáldemokrata Stephan Weil összességében pozitív mérleget vontak a novemberi migrációs csúcs határozatainak megvalósításáról. Scholz azt emelte ki, hogy az utóbbi hónapokban már elindítottak alapvető változtatásokat, és továbbiakat terveznek.

A tartományi miniszterelnöki konferencia vezetői szerdán Berlinben tartottak tanácskozást, ezen elégedetlenségét fejezte ki Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália kereszténydemokrata miniszterelnöke és Markus Söder, Bajorország keresztényszocialista kormányfője. „A mai miniszterelnöki konferencia újfent csak egy leltár volt, de nem hozott semmi újat” – hangoztatta Söder. Wüst szerint mindenekelőtt az Európai Unión kívüli államokban lefolytatandó menedékkérelmi eljárások ügye halad csigalassúsággal.

A tartományok azt kérték a berlini vezetéstől, hogy tisztázza a menedékkérelmi eljárások áthelyezésének lehetőségét az EU-területen kívüli országokba. Közös határozatban felszólították a szövetségi kormányt, gondoskodjon arról, hogy a menedékkérőknek szánt fizetőkártya bevezetéséről szóló törvénytervezetet a szövetségi parlament minél hamarabb elfogadja. Az elképzelés szerint a kártyával részben kiváltanák a készpénzes fizetéseket, illetve elejét vennék annak, hogy az érintettek pénzt utaljanak át hazájukba.

A konferencia egyik vitapontja volt a befogadható menedékkérők számának felső határa. Hessen miniszterelnöke a konferencia soros elnökeként legitimnek nevezte a vitát a kérdésben. Alsó-Szászország miniszterelnöke azonban alkotmányjogi szempontból irreálisnak tartotta egy ilyen korlát meghatározását. Michael Kretschmer, Szászország kereszténydemokrata vezetője évi 50-60 ezer menedékkérőt említett felső határként.

Németországban tavaly mintegy 329 ezren nyújtottak be első alkalommal menedékkérelmet, ami nagyjából felével volt több az azt megelőző évhez képest. Ebben nem szerepel a több mint egymillió ukrajnai menekült, mert nekik nem kell benyújtaniuk ilyen kérelmet. Számos német település időközben már nem képes megbirkózni az emberek elhelyezésével.

Csak januárban 26 400 új menedékkérelmet terjesztettek elő Németországban.

Írta a Magyar Hírlap