Soha nem látott halálozási ráta a fő a migrációs útvonalakon

MH/MTI
2024. március 6. szerda. 21:09

A jelentés szerint ez húszszázalékos növekedésnek felel meg az előző év számadataihoz képest, és csaknem hat százalékkal magasabb a korábbi negatív „csúcstartó” 2016-os év halálos áldozatainál.

Az IOM főigazgató-helyettese, Ugochi Daniels a jelentés kapcsán kiemelte, „az elborzasztó negatív rekord arra figyelmeztet, hogy többet kell tennünk a biztonságos migráció érdekében azért, hogy tíz év múlva már ne csak az életük kockáztatása árán indulhassanak útnak a jobb élet lehetőségét kereső emberek”.

Az IOM bevándorláspárti kormányközi szervezet, alapelve szerint a globális migráció hasznos mind a migránsoknak, mind a társadalomnak, ezért azt nem megállítani, hanem globális összefogással fenntartani és menedzselni kell. A szervezet eltűnt migránsokkal foglalkozó projektje 2014 óta gyűjti a világszerte elhunyt vagy eltűnt bevándorlókkal kapcsolatos adatokat, amelyekből az derül ki, hogy továbbra is a földközi-tengeri útvonal számít a legveszélyesebbnek, ahol legalább 3129 migráns vesztette életét 2023-ban.

Írta a Magyar Hírlap