Zelenszkij simán bukna, ha most lenne az ukrán elnökválasztás

A kutatás szerint Zaluzsnij az első fordulóban a szavazatok 41%-át, a második fordulóban pedig 67,5%-át kapná, míg a hivatalban lévő elnök csak 23,7%-ot kapna az első fordulóban, és legfeljebb 32,5%-ot a második fordulóban.

A Tibi csoki gyártójaként és magyarellenességéről ismert Petro Porosenko volt elnök a szavazatok mindössze 6,4%-át kapná az első fordulóban, míg az ukrán parlament volt elnöke, Dmitrij Razumov mindössze 5,6%-ot – közölte a közvélemény-kutató.

Ha ma tartanák a parlamenti választásokat, egy feltételezett “Zaluzsnij blokk” a mandátumok 46,4%-át szerezné meg, Zelenszkij pártja pedig csak 21,1%-ot, míg Porosenko maximum 7,5%-ot kapna.

A 2023 végén végzett felmérések szerint Zaluzsnij kihívást jelentett Zelenszkijnek. Az előrejelzések szerint azonban a hivatalban lévő elnök a szavazatok több mint 47%-át kapta volna az első fordulóban, és a második fordulóban legyőzte volna a tábornokot.

A legutóbbi felmérésben részt vevők több mint 65%-a azonban egyetértett azzal, hogy a konfliktus fennállása alatt nem kellene választásokat tartani. A felmérést február 22. és március 1. között végezték 3000 felnőtt ukrán reprezentatív mintáján, 2,1%-os hibahatárral.

Írta a Magyar Hírlap