Másutt is arat a medvehagyma

Rohonc (Rechnitz) környéke egy igazi medvehagyma (Allium ursinum) paradicsom – jelentette magyar adásában az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF). Mint a műsorból kiderült, az ottani körülmények ideálisak, mivel a növény különböző magasságokban nő, és a nedves lombhullató- és ártéri erdőket kedveli. Ezzel szemben az Alsóőr (Underwart) vidékén egyáltalán nincsen, csak magán kertekben található meg ez az ízletes és rendkívül hasznos tavaszi növény.

Amellett, hogy a vidéken őshonos és ízletes, nagyon egészséges is. A fokhagymához hasonló jótékony hatásai vannak a szervezetre, bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, rendkívül hasznos az immunrendszerre. A vér- és májtisztító hatása miatt pedig jól beilleszthető a tavaszi méregtelenítő kúrába is – emlékeztetett a rádió.

A medvehagyma szezonja a tengerszint feletti magasságtól függően április közepéig vagy végéig tart.

Nincs értelme leszedni az erdő belombozódása után a medvehagymát. Oka ennek az, hogy a növény a tápanyagokat először a levelébe „gyűjti”, majd amikor a fák leveleinek megjelenésével párhuzamosan egyre kevesebb fény éri, a betárolt energiát a virágzatba és a magokba „tereli át”. Innét valójában csak esztétikai értékkel bír.

Írta a Magyar Hírlap