A legtöbb ember nem tudja, hogyan kell helyesen fogat mosni

A napi kétszeri fogmosás segít megelőzni az ínybetegségeket és a fogszuvasodást, mivel eltávolítja a lepedéket, ami bevonja a fogakat, ha nem mosunk rendszeresen fogat. A fogszuvasodást a foglepedékben lévő baktériumok által termelt savak okozzák. Az Oral Health Foundation szerint a felnőttek körülbelül egyharmadának van szuvas foga, és háromnegyedüknek már húzták ki fogát.

Minden alkalommal, amikor cukros italt vagy ételt fogyasztunk, a lepedékben lévő baktériumok savakat termelnek, amelyek megtámadják a fogakat.

A fluorid a természetben előforduló ásványi anyag, és a legtöbb helyen megtalálható a csapvízben is. A fluorid segít megerősíteni a fogak külső védőrétegét, az úgynevezett zománcot, és így védi a fogakat a károsodástól és a kopástól. A fluoridot tartalmazó fogkrém az egyik legjobb módja a fogzománc megerősítésének, és ezzel jelentősen csökkenthetjük a szuvasodás kockázatát.

A szakértő szerint azonban nem szabad közvetlenül fogmosás után vízzel kiöblíteni a szánkat, mert ezzel növeljük a fogszuvasodás esélyét.

Ez azért van, mert ha fogmosás után vízzel öblítünk, akkor a fogkrémben lévő fluoridnak nincs ideje kifejteni a hatását – mondja Dr. Shyaam Vallabh, a Smmmile vezető fogorvosa. A fogorvos azt javasolta, hogy fogmosás után a fogkrémet köpjük ki, és várjunk legalább 30 percet, mielőtt vízzel öblítünk, vagy bármilyen ételt, italt fogyasztunk.

Objektum doboz

Ez lehetővé teszi, hogy a fluorid felszívódjon, és jobb védelmet nyújtson a szuvasodással szemben.

Még az is csökkentheti a fluorid zománcerősítő hatását, ha fogmosás után szájvizet használunk. A Smmmile-nál azt javasolják, hogy a szájvizet napközben használjuk, amikor szeretnénk felfrissíteni a leheletünket, és ne közvetlenül a fogmosások után – írja a DailyMail.

Írta a Magyar Hírlap