Ételek a pajzsmirigy betegség ellen

Ugyanakkor a betegség kihathat akár a szellemi teljesítményünkre is. A diagnózist persze jobb, ha a tünetek alapján nem mi magunk, hanem az orvos állítja fel. Ezután következhet a kezelés. Ha nincs nagy eltérés, akár megfelelő táplálkozással is segíthetünk visszaállítani az egyensúlyt. Elsősorban érdemes jódtartalmú ételeket, italokat magunkhoz venni. Fogyaszthatunk jódozott konyhasót, jódozott ivóvizet vagy jodid tablettát. De vajon ilyen betegség esetén mit érdemes fogyasztanunk?

Gyógyteák

A pajzsmirigy-problémák kezelésére ajánlott kiegészítőként a galajtea. Ugyanakkor kifejezetten alulműködés esetén érdemes csalánból készült gyógyteát fogyasztani.

A hal a legfontosabb

Ha sok halat eszünk, akkor azzal is megfelelő mennyiségű jódot juttathatunk a szervezetünkbe. Érdemes elsősorban a tengeri halakra fókuszálni. Kitűnő választás a hering, a lazac, és természetesen a tőkehal is.

Japán konyha

Érdemes a japán konyha tengeri finomságait fogyasztani. Bár nem olcsó, néha megengedhetjük magunknak, hogy betévedjünk egy-egy sushibárba. A halak mellett különösen ajánlott az alga vagy a hínár.

Torma, kesudió, brokkoli

Ki gondolná, hogy a torma nemcsak rendkívül jó immunerősítő, de pajzsmirigy-betegségek esetén is ajánlott fogyasztani. A jódban gazdag kesudiót szintén nem szabad megvonni magunktól. Egyszerre nassolhatunk és még az egészségünknek is jót teszünk. Talán az egyik legmagasabb jódtartalommal rendelkező zöldség a brokkoli. Étrendünkből semmiképp se hagyjuk ki!

Írta a Magyar Hírlap