Négy Red Bull-mérnököt is megkörnyékezett a Ferrari?

A harmadik legfiatalabb F1-es – Bearman-statisztikák

A Carlos Sainz sajnálatos egészségi problémái miatt váratlanul debütáló Oliver Bearman autóba ültetése jó néhány statisztikai különlegességgel szolgál, ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Oliver Bearman lesz az F1 történetének 776. versenyzője, aki rajthoz áll egy világbajnoki futamon, egyúttal a Ferrari 97. F1-es pilótája.

Bearman az első F1-es pilóta, aki 2005-ben született, eddig egyetlen olyan pilóta állt rajthoz a királykategóriában, aki 2001 után látta meg a napvilágot, méghozzá a 2002. februári Liam Lawson – Bearman pedig nála is 39 hónappal később született.

bearman ferrari

Bearman 18 évesen, 10 hónaposan és 1 naposan áll majd rajthoz első F1-es futamán, amivel minden idők harmadik legfiatalabb versenyzője lesz Max Verstappen és Lance Stroll után – viszont több mint fél évvel fiatalabb az eddig 3-4. Jaime Alguersuarinál és Lando Norrisnál.

Ezzel természetesen ő lesz a legfiatalabb Ferrari-versenyző (eddig Ricardo Rodriguez volt) és a legfiatalabb brit pilóta (Jenson Buttont megelőzve).

bearman-szaud-2

Bearman 1972 óta az első versenyző, aki a Ferrari színeiben mutatkozik be az F1-ben – utoljára a Niki Lauda egyik megmentőjeként híressé vált Arturo Merzario debütált a Scuderia színeiben.

Bearman előtt az utolsó újonc F1-es Liam Lawson volt, aki szintén beugróként debütált, sőt egy évvel előtte Nyck de Vries is, azaz a legutóbbi öt újonc közül csak kettő, Piastri és Sargeant bemutatkozása volt tervezett.

bearman-szaud

Bearman a Ferrari 12. brit versenyzője, egyúttal Nigel Mansell és 1990 óta az első angol pilóta a csapatban – az utolsó brit az észak-ír Eddie Irvine volt 1999-ben.

Az elmúlt 30 évben csak három versenyző volt, aki Ázsiában debütált, de nem Bahreinben: Will Stevens (2014, Abu Dhabi), Alexander Rossi (2015, Szingapúr), Pierre Gasly (2017, Malajzia).

formula.hu