Podoljak: Ukrajnának semmi köze a moszkvai támadáshoz

Az ukrán elnöki tanácsadó szerint semmi értelme nincs az ilyen gyanúsítgatásoknak.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Ukrajnának semmi köze a moszkvai támadáshoz – írta a Twitteren Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Podoljak szerint semmi értelme ilyesmivel Kijevet vádolni, hiszen Ukrajna már két éve harcol az orosz csapatok ellen és a háború a csatatereken fog eldőlni és csakis a fegyverek száma, valamint a katonai döntések minősége alapján. „A terrortámadások nem oldanak meg problémákat” – írja.

Az oroszok ugyanakkor nem először követnének el hasonlót a saját népük ellen – utalt az ukrán politikus az 1999-es lakóházrobbantásoknak nevezett merényletsorozatra, amely válság kezelése egyfelől bebiztosította Vlagyimir Putyin népszerűségét, másfelől pedig kirobbantotta a második csecsen háborút. Létezik ugyanis egy olyan elmélet, miszerint a robbantásokat nem a hatóságok által megvádolt csecsenek, hanem az orosz biztonsági szervek követték el annak érdekében, hogy társadalmi támogatást szerezzenek az új csecsenföldi háborúhoz.

A legkisebb kétségünk sincs arról, hogy a támadás következtében a háborúpárti propaganda erősödni fog és a történteket az ukrán polgári lakosság elleni népirtó támadások igazolására fogják felhasználni – írta.

Mint korábban beszámoltunk róla, a péntek esti órákban terepmintás ruházatot viselő fegyveresek nyitottak tüzet a moszkvai Crocus City Hall területén, ami az orosz főváros legnagyobb koncerthelysége. A támadásnak legalább negyven halottja és száz sebesültje van.

HVG