Moszkvai terrortámadás és a kutyapiszok

Megdöbbentette a magyarokat a mérhetetlen kegyetlen moszkvai terrortámadás. Barátok, ismerősök néznek egymásra tanácstalanul, most mi lesz? Világháború? Bár az Iszlám Állam magára vállalta a száz fölötti halálos áldozatot és még ennél is több sebesültet követelő terrorcselekmény elkövetését, tehát elméletileg megvan a bűnös. A magyarok azonban kételkednek ebben.

Elsősorban nem az a fontos, hogy ki kaszabolta le az ártatlan, rockkoncertre érkező orosz fiatalokat, főleg, ha komoly pénzt kaptak érte, sokkal inkább az, hogy ki adott erre megbízást. Információ hiányában a magyar politikai elit nem segíti a gondolatok eligazítását. Leszámítva Orbán Viktort, aki levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin elnöknek és Oroszország valamennyi polgárának a moszkvai Crocus City Hall-ban végrehajtott brutális terrortámadás kapcsán. Mint írta, mindannyiunkat lesújtottak a képsorok, a halottak, a sebesültek és a pusztítás látványa, az áldozatok családjainak sok erőt, a sebesülteknek pedig mielőbbi teljes felépülést kívánt.

Azt gondolom, legalább ennyit a Gyurcsány-féle ellenzéknek is meg kellett volna tennie. Ő azonban néma maradt. Nyilván azt gondolta, hogy Putyinnak ők akkor sem fejezik ki együttérzésüket, ha százak értelmetlen halála az egész világot megdöbbentette. S valószínűleg azért is, mert ők is érzik, amit a magyarok, hogy Iszlám Állam ide vagy oda, az ukránoknak azonban mégis közük lehet a bűncselekményhez. Az meg mégsem frankó, hogy a háborúpárti Gyurcsány, az öldöklést támogató Amerika és az Európai Unió barátja, aki a legutóbbi időben Putyin esküdt ellensége, noha kormányfősége idejében még saját lakásában is vendégül látta és kiskutyával ajándékozta meg, nyilvánosan együtt érezzen az orosz elnökkel.

Olyat már el se tudok képzelni, hogy a terrorista cselekmény ellen fölemelje a szavát, ahogy Orbán tette. Nyilván súlyos gondot okozott volna neki, ha a véres cselekmény kapcsán a kiszolgáltatott, védtelen emberek oldalára áll. A magyar kormányfő levelében hangsúlyozta: „Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem támogatása mellett, ezért biztosítom Elnök urat, hogy a jövőben is hozzájárulunk a terrorellenes nemzetközi műveletek fokozásához. Imádkozunk az áldozatokért és családjaikért.”

Pedig lett volna rá Gyurcsánynak oka, hiszen – az orosz elnök szavai szerint – a terroristák higgadtan és céltudatosan gyilkoltak. Ahogyan a nácik egykor mészárlásokat hajtottak végre a megszállt területeken, úgy a terroristák egy show-szerű kivégzést, egy véres megfélemlítést rendeztek – fogalmazott.

De mit is várhatunk a Böszmétől, aki kilenc évvel ezelőtt mondta: „Jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól”. Néhány nappal azután, hogy Franciaországban terroristák támadássorozatot hajtottak végre, több mint 120 embert megöltek, 89 embert a Bataclan koncertteremben mészároltak le.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó a véres moszkvai terrortámadás után terjedelmes bejegyzésben sietett bizonygatni, hogy Ukrajnának semmi köze nincs a merénylethez.

Denisz Puszilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva azonban kijelentette, hogy a moszkvai véres terrortámadás megrendelői és finanszírozói nyilvánvalóak. „2014 óta szembesülünk a kijevi rezsim által elkövetett terror megnyilvánulásaival. Ismerjük az ukrán rezsimet és azokat is, akik irányítják az ukránok cinizmusát, barbarizmusát, gátlástalanságát. Számunkra nyilvánvaló, hogy ki a megrendelője, ki a finanszírozója ennek a förtelmes terrorcselekménynek.”

Az orosz elnök televíziós beszédében bejelentette, hogy szigorúan felelősségre vonják a péntek esti, moszkvai terrortámadás megrendelőit és végrehajtóit.

„Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás.” Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét Moszkvától csaknem 400 kilométerre fogták el, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol az előzetes adatok szerint „ablakot” készítettek elő számukra az államhatár átlépésére. A beszámolók szerint azzal a járművel menekültek, amivel a terrortámadás helyszínéhez érkeztek.

A terrortámadást végrehajtó négy terrorista sem számíthat kegyelemre, még a halálbüntetés sem kizárt az esetükben, mert rengeteg ártatlan ember halálát okozták. Súlyosbító körülmény, hogy gyerekekre is lőttek. Közben az egyik terrorista elárulta, hogy félmillió rubelt kínáltak nekik a gyilkosságokért. Ennek kapcsán mondták azt Oroszország részéről, ha kiderül az ukránok érintettsége, annak súlyos ára lesz.

Gondoljunk bele, hol lenne már Magyarország, ha a terroristáknál a kutyapiszoktól jobban félő Gyurcsány lenne a kormányfő, és tárt kapukkal engedné be a terrorizmusban érintett migránsokat?

A szerző újságíró

Írta a Magyar Hírlap