Román ellenzéki koalíció tagjaként és önállóan is indul az RMDSZ

MH/MTI
2024. március 25. hétfő. 21:52

Molnár szerint az érdekvédelmi szervezet Temesváron újra be szeretne jutni az önkormányzatba, miután 2020-ban nem sikerült elérnie az ötszázalékos választási küszöböt. Temes megyében – ahol 2008 óta nem tagja a megyei önkormányzatnak az RMDSZ – polgármestereik és önkormányzati képviselőik számát növelnék.

A bánsági nagyvárosban a legújabb népszámlálási adatok szerint 3,31 százalékos a magyarság számaránya, ami önállóan nem elég a választási küszöb átlépéséhez. A magyarság 92 százaléka azonban nagyon fontosnak tartja a magyar képviseletet – mondta egy közvélemény-kutatásra utalva a területi szervezet elnöke. Rámutatott: mivel 2020-ban sok fiatal és középkorú temesvári magyar szavazott Dominic Fritzre, úgy döntöttek, hogy elfogadják az általa képviselt Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) koalícióra való felkérését.

„Temesváron él a megye magyarságának több mint fele (.), itt vannak a legfontosabb oktatási intézményeink, a történelmi egyházaink központjai, a legtöbb civil szervezet, ezért kiemelten fontos, hogy legyen politikai és közképviselet” – fogalmazott az MTI-nek nyilatkozva Molnár András.

Elmondta, hogy az RMDSZ-t a polgármester kereste meg a koalíciós ajánlatával, jelezve: fontos számára, hogy a megye legnagyobb kisebbsége mellette legyen. A magyar politikai alakulat a két kormánypárttal, a nagyobb Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a kisebb Nemzeti Liberális Párttal (PNL) is tárgyalt, de utóbbiak saját listáikon ajánlottak helyet a magyar jelölteknek, ami az RMDSZ számára nem volt elfogadható.

Az Együtt Temesvárért Szövetség (ETU) tagjaként az RMDSZ névvel és logóval szerepel a szavazólapon. Az USR kezdeményezte helyi koalíciót még a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Jobboldal Ereje (FD) és a PNL-ből kivált Temes megyei Liberális Párt alkotja. Céljai között a híres temesvári multikulturalizmus ápolása, a korszerűsítés folytatása és a város regionális gazdasági központtá alakítása szerepel.

Az RMDSZ képviselőjelöltje a lista befutónak számító 9. helyére került. A pártszövetséget a német és a bolgár kisebbség képviselői is támogatják, de nem kaptak helyet a jelöltek között, bejutás esetén az RMDSZ az ő képviseletüket is vállalja – mondta Molnár András. Céljaik között a magyar iskolák, történelmi egyházak, civil szervezetek és rendezvények hangsúlyosabb támogatását említette.

Arra is kitért, hogy Temes megyében az RMDSZ önállóan indul a helyhatósági megmérettetésen, megyei önkormányzati képviselőjelölti listát és megyei tanácselnökjelöltet is indít, hogy ezáltal az EP-képviselőjelölti lista támogatottságát is biztosítsa. Azt szeretnék, ha a jelenlegi egyről háromra növelnék a polgármestereik, 29-ről 35-40-re pedig az önkormányzati képviselőik számát. Ehhez román szavazatokra is számítanak a bánsági megyében, ahol a magyarok számaránya 3,4-3,5 százalék.

A területi elnök szerint Temesváron akár az ellenzéki koalíciónak is kedvezhet, hogy a két kormánypárt, a PSD és PNL összefogásának a megyében nagy az elutasítottsága, a kormánypártok országos egyezsége ellenére a PNL-s megyevezetés nem hajlandó átengedni a jelöltállítás jogát a PSD-nek.

Temesváron 2020-ban a Németországban született, romániai felmenőkkel nem rendelkező Dominic Fritz az USR jelöltjeként a szavazatok 53,2 százalékával nyerte meg a polgármester-választást. Az RMDSZ-nek – amely az előző ciklusban két képviselővel volt jelen a tanácsban, és alpolgármesteri tisztséget is kapott – nem sikerült bejutnia a testületbe.

Írta a Magyar Hírlap