Mindent (el)intéz a honvédség új radarja

LMA
2024. március 27. szerda. 21:35

Kiszúrta az lhsn.hu szakportál, hogy üzembe állították idehaza az eslő izraeli, többfunkciós három dimenziós ELM-2084 radart. Az összetett rendszert képező eszközt az ELTA vállalat által fejlesztette ki. A lokátor alapvetően légvédelmi feladatokra és a tüzérségi lövedékek pályájának bemérésére szolgál. Legismertebb alkalmazása a lapunk által már többször bemutatott s a zsidó állam területét védelmező Vaskupola, melyet a szóban forgó ELM–2084 lát el célinformációkkal. A berendezés amúgy nem egy idős darab, hiszen 2010-ben állt szolgálatba.

A Magyar Honvédség vezetése 2020 decemberében írt alá szerződést tizenegy darab ilyen lokátor megvásárlására. Az akkori közlés szerint a debütáló példányok szolgálatba állását 2023-ra várhattuk – vélhetően a háború és az Izrael elleni támadás miatt csúszhatott meg csöppet az átadásuk. Az első kezelőkontingens amúgy 2022 áprilisában utazott ki Izraelbe a kiképzésre. A szóban forgó hazai példányt az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ szakemberei tesztelik.

Ott a dombtetőn a modernitás! A helyszínválasztás, azaz Kup község nem véletlen, ugyanis - Juta mellett - itt dolgozik a honvédség egyik réskitöltő lokátoros alakulata

Ott a dombtetőn a modernitás! A helyszínválasztás, azaz Kup község nem véletlen, ugyanis – Juta mellett – itt dolgozik a honvédség egyik réskitöltő lokátoros alakulata

Fotó: Balogh Ákos/www.lhsn.hu

A készülék hatótávolsága légi célok esetén 470 kilométer körül mozog, míg a tüzérségi állásokat a lövedékek röppályája alapján száz kilométerig képes meghatározni. Repülőkből egyszerre ezeregyszáz, míg lőszerekből kétszáznak az útját képes követni. Maga a szerkezet 360 fokban forogva képes figyelni az egész légteret, de szükség esetén arra is bevethető, hogy az égnek „csak” egy 120 fokos szegmensét monitorozza. Az adatok digitális feldolgozása „eléggé gyorsan” megy, s ez lehetővé teszi, hogy maximum két percen belül csapást mérjenek az ellenséges tüzérségi eszköz(ök)re.

Az első csoportba öt nagy hatótávolságú légtérellenőrző, míg a másodikba a mobil és közepes hatótávolságú radarok, valamint M-MMR változatú tüzérségi lokátorok tartoznak majd. Az eszközök közül három darab kerül majd a 101. tüzérosztály állományába az ellenséges lövegek bemérésének céljából.

Írta a Magyar Hírlap