Egy vámpír a 16. századi Olaszországból

Vámpír, mert egy olyan nőről van szó, akit úgy temettek el, hogy egy tégla volt a szájában. Holttestét egy tömegsírban találták, ahol a pestis áldozatai voltak eltemetve.

Feltételezhető, hogy az elhunyt szájába helyezett tégla célja az volt, hogy megakadályozzák, hogy másokat megharapjon. Ezért beszélhetünk vámpírról.

A csontjainak évekkel ezelőtt elvégzett elemzése alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a nő több mint hatvanéves volt halálakor. Étrendje főként zöldségekből és gabonafélékből állt, amely arra utal, hogy alacsony társadalmi rétegből származott, étkezéseiből hiányzott a hús. És bár a kutatók kezdetben szinte biztosak voltak abban, hogy a téglát szándékosan tették a szájába, idővel egyre több kétségük támadt.

Mondhatjuk, hogy érthetőnek tűnik a pestishalottaktól való félelem és a vámpírjellegükről szóló elméletek felállítása. Elvégre a halottak maradványai olyanok voltak, mintha egy horrorfilmből léptek volna elő: feldagadtak, a szájból vagy az orrból testnedvek szivárogtak. Szerencsére ezek az emberek életükben egészen átlagosnak tűntek, és a 16. századi halottak rekonstruált képe tökéletesen igazolja ezt.

j

Vámpír, mert egy olyan nőről van szó, akit úgy temettek el, hogy egy tégla volt a szájában

Fotó: Cicero Moraes, OrtogOnline, 2024

Moraes először virtuálisan rekonstruálta a koponyát, majd ráhelyezte a lágyrészeket. Emellett a művész úgy döntött, hogy kideríti, milyen körülmények között kerülhetett az említett tégla az elhunyt szájába. Sajnos nem tudja biztosan, hogy például sírásók helyezték-e oda, vagy teljesen véletlenszerű körülmények között került a szájba. Ettől függetlenül érdemes megnézni az állítólagos vámpírt több száz évvel ezelőttről bemutató rekonstrukciót.

Írta a Magyar Hírlap