Csehország üdvözli az EP migrációs paktumát

MH/ MTI
2024. április 11. csütörtök. 13:57
Frissítve: 2024. április 11. 14:05

Az Európai Parlament által szerdán jóváhagyott új európai uniós migrációs és menekültügyi paktum, bár nem annyira ambiciózus, mint ahogy azt Csehország szerette volna, mégis jó hír mindazok számára, akik elégedetlenek a jelenlegi helyzettel – állítja Vít Rakusan cseh belügyminiszter a CTK hírügynökségnek elküldött nyilatkozatában.

„Lehetővé teszi (a paktum) az Európai Unió külső uniós határainak hatékonyabb védelmét és a menekültek gyorsabb kitoloncolását. Másfelől egyetlen tagállamot sem fog kötelezni a migránsok befogadására saját területén” – olvasható a Vít Rakusan nyilatkozatában.

Következő lépésként szükséges lesz tárgyalni majd az EU-n kívüli országokkal – véli a cseh belügyminiszter –, és az eddiginél hatékonyabb segítséget nyújtani azokon a helyeken, ahonnan a migráció kiindul.

Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom elnöke viszont úgy látja, hogy a paktum a migrációs problémát nem oldja meg és rejtve magában foglalja a kvótákat is. „A paktum a migrációt nem oldja meg, ellenkezőleg a migránsokat már régen meghívta Európába” – mutatott rá Andrej Babis az X-közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

A volt kormányfő és Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke egyaránt azt állították, hogy a paktum kidolgozásában a mostani cseh koalíciós kormány is aktívan részt vett Csehország uniós elnöksége idején, amit most viszont megpróbál eltakarni.

Alena Schillerová, az ANO képviselőházi frakciójának vezetője bejelentette, hogy a mozgalom rendkívüli parlamenti ülés összehívását fogja kezdeményezni.

Írta a Magyar Hírlap