Pánikhelyzet előtt az ukránok

Az ukrán parlament a héten elfogadta a régóta várt mozgósítási törvényt, amely Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírására vár. Jelentősen egyszerűsíti a sorozással kapcsolatos eljárásokat, és minden 18 és 60 év közötti férfit – beleértve a külföldön tartózkodókat is – arra kötelez, hogy regisztráltassa magát a katonai hatóságoknál.

Az utolsó pillanatban a törvényjavaslatból törölték azt a záradékot, amely a három éve szolgálatot teljesítők leszerelését írja elő, ami azt jelenti, hogy sok katonának a konfliktus végéig a hadseregben kell maradnia. Állítólag Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka lobbizott a változtatásért.

Kijevi tisztviselők jelezték, hogy mintegy 500 ezer katonára van szükségük a frontvonal megerősítéséhez, bár később azt mondták, hogy ezt a számot csökkentették.

A The Washington Post megjegyezte, hogy sem Szirszkij, sem Zelenszkij nem hozta nyilvánosságra a felülvizsgált számot az általa „népszerűtlennek” nevezett mozgósítás közepette.

„Azzal, hogy bejelentik, hogy több százezer embert hívhatnak be, a pánik szításának lehetőségét kockáztatják” érvelt a lap.

Zelenszkijre a nyilvánosság részéről nyomás nehezedik, hogy sok olyan katonát szereljen le, akik kimerültek a harcokban. A Post szerint azonban „nem világos, hogy Ukrajna hogyan engedhetné meg magának, hogy egyszerre sok embert szereljen le”, tekintve, hogy sorai erősen megfogyatkoztak.

Az ukrán elnök azt mondta, hogy bár a törvényhozók megvitathatják a csapatok tartalékba helyezését, „a normál törvényhozásban nincs leszerelés a háború alatt”. Magyarázata szerint a szolgálati tagokat csak rotálni lehet, vagy szabadságot kaphatnak.

A hónap elején, többhetes tanácskozás után Zelenszkij aláírta azt a törvényt, amely 27-ről 25 évre csökkenti a férfiak sorkötelezettségi korhatárát.

Az Info Sapiens kutatóügynökség április elején végzett felmérése szerint a 25 és 59 év közötti ukrán férfiak mindössze 20 százaléka, aki nem tagjai a hadseregnek, fontolgatja, hogy belép a hadseregbe, míg 63 százalékuk nem gondolkodik ilyen lépésen.

Ukrajna a harctéri veszteségek pótlására irányuló törekvésére akkor került sor, amikor Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2024 eleje óta több mint 80 ezerre becsülte Kijev veszteségeit. Február végén azt mondta, hogy az ukrán erők több mint 444 ezer fős veszteséget szenvedtek el a konfliktus 2022. februári kezdete óta.

Írta a Magyar Hírlap