Putyin: Oroszország ellenfelei sarokba szorították magukat

Soha nem tagadtuk meg a viták békés rendezését, sőt, éppen erre hajlottunk – hangsúlyozta az orosz elnök, aki szerint Oroszország ellenfelei sarokba szorították magukat, amikor elutasították a tárgyalásokat, és azt remélték, hogy a csatatéren győzhetnek. Most rájöttek, hogy ez lehetetlen – jegyezte meg az Oroszhírek.hu beszámolója szerint.

Putyin kitért az Ukrajnáról júniusban Svájcban tartandó konferencia témájára.

Megjegyezte, hogy Moszkvát nem hívták meg erre az eseményre, ugyanakkor azt mondják, hogy enélkül lehetetlen békét teremteni.

És mivel mi nem megyünk oda, ez egy kicsit olyan, mint egy panoptikum – mondta az orosz elnök.

Hozzátette, hogy Moszkva ellenzi az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló sémák erőltetését, amelyeknek semmi közük a valósághoz.

Putyin emellett hangsúlyozta, hogy szükség esetén Lukasenkóhoz fordul, hogy folytassák a konzultációkat a békefolyamatról.

Egyetértett belarusz kollégájával, aki azt javasolta, hogy térjenek vissza az isztambuli szerződés tervezetéhez.

Lukasenko megjegyezte, hogy ebben a megállapodásban vannak észszerű, Ukrajna számára elfogadható álláspontok, és emlékeztetett arra, hogy az utóbbi beleegyezett ezekbe.

A belarusz elnök hozzátette, hogy ha Svájc Moszkva és Minszk nélkül akar konferenciát tartani Ukrajnáról, akkor annak résztvevői csak az eszkalációban tudnának megállapodni. Azt is elmondta, hogy országa támogatja Oroszország álláspontját a békefolyamatról.

„Ma minden adott ahhoz, hogy leüljünk tárgyalni. Nem akarnak – világos, hogy miért nem akarnak. Ha az óceánon túl békéről akarnak beszélni, akkor ez a hang Ukrajnában is hallatszik” – mondta a belarusz elnök.

Írta a Magyar Hírlap