Ezek a zoknik felismerik a cukorbetegséget

Becslések szerint világszerte minden tizedik ember (több mint 537 millió) 2-es típusú cukorbetegségben szenved, ami viszont akár kettő-négyszeresére növeli a koszorúér-betegség, a stroke, a szívelégtelenség vagy a pitvarfibrilláció kockázatát. A glikémiás változások korai felismerése késleltetheti és enyhítheti a betegség lefolyását, és mindenekelőtt megelőzheti a súlyos szövődményeket. A betegséget azonban a korai stádiumban nehéz felismerni.

A magas vérnyomás károsítja az idegeket és az ereket, ez pedig kihat a járásra. A cukorbetegek hajlamosak arra, hogy inkább a lábfej lábközépcsontjára, mint a sarkára nehezedjen nyomás. Ez a járásmód elősegíti a fekélyek kialakulását, amelyek elfertőződhetnek és amputációhoz vezethetnek. Az intelligens zoknik képesek felismerni a kóros elváltozásokat, így képesek felismerni a cukorbetegséget.

Egy nemrégiben készült tanulmányban az orvosok arra keresték a választ, hogy az érzékelővel ellátott zoknik lehetővé teszik-e az egészséges emberek és a cukorbetegek megkülönböztetését. A zokni érzékeli a test mozgását, ahogy a szív kiüríti a vért, és potenciálisan felhasználható lenne a szívfrekvencia és a lábra gyakorolt nyomás mérésére járás közben.

A vizsgálatba húsz cukorbeteg és húsz nem cukorbeteg embert vontak be. Minden résztvevő negyven másodpercig állva és negyven másodpercig járás közben viselt egy BCG-zoknit, hogy mérjék a pulzusukat és felmérjék a lábfejre gyakorolt nyomás eloszlását. A zokni viselésével egyidejűleg a csuklójukra erősített kis szalaggal és a mellkasukra ragasztott egyetlen elektródával vizsgálták az EKG-jukat.

A szívritmusmérés célja az volt, hogy felmérjék a BCG-zokni mint mérőeszköz pontosságát az EKG-val szemben, amelyet a kardiológia arany standardjának tartanak. A vizsgálat kimutatta, hogy a cukorbetegek nagyobb nyomást gyakoroltak a lábközépcsontok régiójában járás közben, mint a nem cukorbetegek.

Az újszerű BCG-zokni pontos pulzusmérést tett lehetővé, amit az EKG-val szinte azonos értékek jeleztek. A vérnyomásmérések azt mutatták, hogy a zokni képes azonosítani a cukorbetegeket, valamint a cukorbetegségben szenvedő és rossz keringésű betegeket. Az eredmények azt sugallják, hogy az elektronikus zokni egyszerű és nem invazív módszer lehet arra, hogy megtalálják azokat a cukorbetegeket, akik számára hasznos lehet a járástréning a diabéteszes lábszövődmények megelőzése érdekében.

Írta a Magyar Hírlap