Három péküzem nyílt újra Gázavárosban az ENSZ segítségével

MH/ MTI
2024. április 14. vasárnap. 23:09

Szemtanúk beszámolói szerint emberek ezrei sereglettek élelmiszert vásárolni a bejelentést követően, hogy ismét sütnek kenyeret a pékségekben.

Izraeli légicsapások során számos pékség megsemmisült a városban. A WFP most a kenyérsütő berendezések javításával, valamint a működtetésükhöz szükséges gázzal járult hozzá az élelmiszertermelés újraindulásához.

A helyi palesztin hatóságok szerint a Gázai övezetben mintegy 140 péküzem működött, amelyek ellátták a lakosság többségét kenyérrel. A gázai övezeti háború tavaly októberi kirobbanása óta a helyi lakosság kénytelen nyílt tűzön, illetve agyagkemencékben sütni kenyerét.

Izraelre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy engedjen be minél több humanitárius segélyszállítmányt a blokád alá fogott térségbe. Segélyszervezetek szerint katasztrofális állapotok uralkodnak a térségben, ahol több mint egymillió embert az éhezés veszélye fenyeget. Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége (USAID) szerint a Gázai övezet egyes részeiben már éhínség alakult ki.

Írta a Magyar Hírlap