Elismerte a Red Bull: tárgyalnak Sainzcal, de…

Miközben Max Verstappen helye egészen 2028 végéig biztosított a Red Bullnál – hacsak a belső feszültségek vagy esetleg a 2026-os motorprojekt bizonytalansága miatt idő előtt szerződést nem bont velük –, a másik ülés sorsa továbbra is kérdőjeles a 2025-ös szezonra.

Jelenleg Sergio Perez ül az energiaitalosok második autójában, tavalyi teljesítménye után azonban inogott alatta az ülés. Idén viszont sokat javult a mexikói, aki háromszor is második lett Verstappen mögötte az eddigi négy nagydíjból.

Viszont így is vizsgál alternatívákat a Red Bull, Helmut Marko, a bikák F1-es sportszakmai tanácsadója pedig a Kleine Zeitungnak nyilatkozva elárulta: bizony a Ferraritól Lewis Hamilton átigazolása miatt távozni kényszerülő Carlos Sainzcal is tárgyalnak – igaz, nemcsak ők beszélgetnek a remek formában lévő spanyollal:

f1-sainz-redbull-1

„Egyeztetünk vele, a legjobb szezonját futja a Formula-1-ben, ugyanakkor egy igen jövedelmező ajánlata van az Auditól, amivel nem tudjuk felvenni a versenyt és nem tudjuk lenyomni. Emlékszünk rá a Toro Rossónál töltött időszakából, amikor Max mellett versenyzett. Ugyanakkor nagyon bántotta, hogy a Red Bullnál Verstappent választottuk, nem pedig őt.”

Maga Sainz egyébként, akit a Red Bull és a 2026-tól a Sauberhez érkező Audi mellett a Mercedesszel is szóba hoztak, úgy fogalmazott a sanghaji médianapon, hogy a legjobb opciói még nyitva állnak, viszont bizonyos helyek sorsa mások döntésétől is függ majd.

Marko ugyan az interjúban szóba hozta azt is, hogy idei tartalékversenyzőjüket, Liam Lawsont is szeretnék akár már idén megnézni a mezőnyben, hogy jobban felmérjék őt – ami miatt Daniel Ricciardo aggódhat –, viszont a 80 éves szakember hangsúlyozta, hogy a mostani teljesítményével Perez megtartása a legvalószínűbb forgatókönyv:

„Egyértelmű, hogy Checo most futja a legjobb idényét, amióta nálunk szerepel. Ha fenn tudja tartani ezt a teljesítményt, főleg a japán időmérőn látottat, akkor egyértelműen ő a legjobb opció 2025-re a Red Bullnak.”

f1-perez-redbull-sanghaj-day0

„Csapatjátékos, és mostanra rájött, hogy a radikális hozzáállása a beállítások terén tavaly helytelen volt. Most a beállításai sokkal jobban hasonlítanak Maxéra” – utalt arra Marko, amiről maga Perez is beszélt már, hogy idén felhagytak a kísérletezéssel, és ez önbizalomnövekedést eredményezett nála.

Az ügyről természetesen magát Perezt is megkérdezték a Kínai Nagydíj csütörtökjén: „Minden héten más a kihívó” – nevetett a mexikói. „De megszokott, hogy amíg nincsenek aláírva a dolgok, mindenki jelölt.”

Arra a kérdésre, hogy optimista-e a jövőjét illetően, így felelt: „Igen, az vagyok. Együtt vagyunk már néhány éve, és szerintem meglehetősen gyors beszélgetések lesznek arról, milyen irányba menjünk. Mindannyian folytatjuk, szóval arra számítok, hogy csak idő kérdése lesz. Tekintve, hogyan alakul a piac, minden gyorsabban történik, mint ahogy mindenki szerette volna, de ilyen ez a játék.”

formula.hu