Felmentették a tengeri mentéssel foglalkozó civil szervezeteket az embercsempészekkel való összejátszás vádja alól

MH/ MTI
2024. április 19. péntek. 23:07

A szicíliai Trapani egyik bírája a tárgyalást megelőző eljárásban kijelentette: nincs alapja pert indítani az Orvosok Határok Nélkül (MSF), a Save The Children és a német Jugend Rettet civil szervezet ellen.

Az érintett szervezetek mindig is tagadták, hogy összejátszottak volna embercsempészekkel, és elutasították olasz politikusok azon vádjait, amelyek szerint „tengeri taxiszolgáltatást” nyújtottak bevándorlók és menekültek számára.

„Ezek az alaptalan vádak éveken át megpróbálták befeketíteni a humanitárius kutató- és mentőszervezetek munkáját” – mondta Christos Christou, a MSF nemzetközi elnöke. „Az volt a szándékuk, hogy eltávolítsák a hajókat a tengerről, és akadályozzák az emberi életek mentésére irányuló erőfeszítéseket. Most ezek a vádak összeomlottak” – mondta.

A jobboldali Giorgia Meloni miniszterelnök azzal vádolta meg a mentéssel foglalkozó civil szervezeteket, hogy „a migránsok kompjaként működnek”, és a kormány törvényt fogadtatott el a tevékenységük korlátozására, amely lehetővé tette a hajóik lefoglalását is.

Elly Schlein, az ellenzéki Demokrata Párt vezetője „történelmi ítéletnek” nevezte a pénteki döntést, amely – szerinte – „bebizonyította, hogy a szolidaritás nem bűncselekmény”.

Írta a Magyar Hírlap