Korlátozzák a Dzserba szigeti zsidó zarándoklatot

MH/ MTI
2024. április 19. péntek. 23:31

A Ghriba Afrika legrégebbi zsinagógája; a zarándoklat, amelyen hagyományosan zsidók ezrei vesznek részt a világ minden részéből, idén május 24. és 26. között lesz.

A közlemény szerint a zarándoklat nem marad el, csak a vallási rítusokra korlátozódik. A döntést kivételes jelleggel, a nemzetközi környezetre tekintettel hozták meg – közölte az egyik szervező az AFP francia hírügynökséggel.

A szervező szerint az ünnepségek elmaradnak, a hívők csak imádkozni és gyertyát gyújtani mehetnek, minden a zsinagógán belül zajlik majd.

A szervezők kevés látogatóra számítanak, mert nem lesznek szervezett utazások, a látogatók csak egyénileg utazhatnak Dzserbára.

A zarándoklaton, amelyen az elmúlt években nyolcezren is részt vettek a világ minden részéből, hagyományosan ünnepi, színes felvonulást tartanak egy nagy menóra mögött.

Az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin mozgalom közötti háború és a tavalyi események miatt megerősítik a biztonsági intézkedéseket.

A 2023. évi zarándoklat idején két hívő és három csendőr halt meg a zsinagóga előtt egy csendőr által végrehajtott támadásban.

Tunézia a palesztinok elkötelezett támogatója, Kaisz Szaíd elnök bírálta a „Gázai övezetben elkövetett népirtást”.

A Ghriba zsinagógánál, amelynek az építése az időszámítás előtti VI. századra nyúlik vissza, 2002-ben robbanószerekkel megrakott teherautóval merényletet követtek el, a támadásban huszonegy ember halt meg.

Az 1956. évi függetlenné válás előtt Tunéziában több mint százezer zsidó élt, a zsidó közösség lélekszáma jelenleg mintegy ezer főt számlál.

Írta a Magyar Hírlap