A baloldal erénytelensége

Ha az ember tudja, hogy miben gyenge, az mindig is a legnagyobb erősségnek fog számítani – mondja Mark Boyle ír származású író, aki nagyon ráérzett a magyar baloldal jellemzőjére. Azzal a szépséghibával, hogy hiába tudja a baloldal, hogy miben gyenge, ezt egyáltalán nem tudja erősségévé emelni. Talán azért, mert nem ismeri be, hogy például igazmondásból, vagy a valódi baloldali értékek képviseletéből mindig is nagyon gyengék voltak. Persze, ha beismernék, akkor nem lehetne mérhetetlenül gyenge politikai teljesítménnyel a parlamentben ülni és milliókat zsebre tenni.

Sőt! Ha például az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek nem fogott volna össze a Demokratikus Koalícióval, akkor Tüttő Kata szocialista képviselőjelöltnek esélyes sem lenne a brüsszeli mandátum megszerzésére. Így se sok. Most is eléggé megalázó, hogy a realitások szerint a közös listájukból négy jelölt juthat be az Európai Parlamentben, Tüttő Kata pedig az ötödik helyen szégyenkezik.

Ahhoz képest pedig, hogy az EP-választások előtt a baloldal milyen gyatrán áll, Dobrev, Kunhalmi és Szabó Tímea úgy beszélt a debreceni kampánynyitón, mintha képesek lennének arra, hogy már holnap leváltsák Orbán Viktort. Ez annál is inkább érdekes, mert ugye a parlamenti választások csak 2026-ban lesznek.

Dobrev Klára például azt mondta, felkészültek a kormányzásra, nincs idő várni 2026-ig, ezért, ha az európai parlamenti választáson győznek, előre hozott országgyűlés választásokat követelnek.

Ha csak 2019 eredményeire pillantunk vissza, akkor a Fidesz-KDNP 13 mandátumot szerzett a 21-ből, a nagyszájú Dobrev pártja 4-et, a Momentum 2-őt, a szocik és a Jobbik 1-et 1-et.

A politikai erőviszonyok lényegesen azóta sem változtak, az összefogásnak reálisan tehát kevés esélye van az EP-választásokon való győzelemre. Jól hangzik persze, hogy előrehozott választásokat akarnak követelni, mert ők már felkészültek a kormányzásra. Ez azonban elsősorban a saját választóiknak szólhat, hogy erősnek gondolhassák a Gyurcsány vezette tömörülést, és reménykedve menjenek szavazni, holott ez egyáltalán nem az.

Ráadásul még Magyar Péter is inkább tőlük vesz el szavazatokat, amit ők szeretnének minden áron fordítva beállítani, hogy a Fideszre veszélyes a Tisza párt, ezt azonban még a baloldalhoz közel álló közvéleménykutatók adatai is egyértelműen cáfolják.

Szabó Tímea éppen azért próbálta leszólni a Magyar-jelenséget, mondván „Mindig van Magyarországon egy messiásvárás és ezek (…) mindig jobboldalról jönnek.” Vajon Márki-Zay esetében vagy most Magyar Péter esetében miért van ez? Mert jobbról akarnak elhódítani szavazatokat, csak éppen nem megy. Eközben a baloldalon olyan szánalmas politikai teljesítményt nyújtanak, hogy közelébe sem tudnak férkőzni a jobboldal pozícióinak.

Ebben a helyzetben mondja Dobrev, hogy az a feladatuk, hogy a NER összeomlását gyorsabbá tegyék, szerinte ugyanis sokkal többen vannak ma Magyarországon azok, akik a Fidesz bukását akarják, mint akik marasztalnák őket. Meg hogy az ország 95-97 százaléka szenved Orbán Viktor rendszerétől.

Kedves Dobrev Klára! Ezt még nyilván maga sem hiszi el, nemhogy a saját választói. Az Eurobarométer februári felméréséből például kiderült, hogy az elmúlt egy évben a magyarok 81 százalékának soha vagy szinte soha nem okozott gondot, hogy a hó végén befizesse a számláit; az uniós átlag 63 százalék (a belga arány ennél kicsit rosszabb).

Kunhalmi pedig olyan zöldségekkel akarta maga mellé állítani a magyarok rokonszenvét, hogy azzal vádolta Orbánt, leépítette itthon a jóléti rendszereket, elvette a nyugdíjasoktól a pénzt. Mindenki tisztában van vele, hogy ez tételesen nem igaz, sokkal inkább a fordítottja az. Elég csak a 13. havi nyugdíj visszaadására utalni. Majd egy sunyi gondolatfüzérrel úgy érvelt az európai föderelista állam ellen, mintha ő nem éppen annak a pártján lenne. „Ezt nem lehet hagyni, mert ki leszünk szolgáltatva a globális világnak mindannyian” – mondta Kunhalmi, arra utalva, milyen jó, ha az Európai Egyesült Államok telepedne a fejünkre, amin jelenleg is dolgozik Brüsszel, mert akkor jöhetnek a migránsok, beléphetünk a háborúba, élvezhetjük a genderisták társaságát és nem lesz jogunk ellenállni.

A lecke világos: nem szabad a baloldalra szavazni, mert nem veszik tudomásul, hogy igazmondásban nagyon gyengék.

Ergo erényük nincs, csak önös érdekük.

A szerző újságíró

Írta a Magyar Hírlap