Az afganisztáni tálib vezetés nemzetközi támogatást kér a kábítószer elleni küzdelméhez

MH/MTI
2024. április 24. szerda. 20:25

Erről Málávi Haszibullah Ahmadi, a tálib kormány „belügyminisztériumának” kábítószer-ellenes hivatalának vezetője beszélt az afgán főváros, Kabul egyik külvárosában szerdán tartott rendezvényen, ahol lefoglalt kábítószert és droggyártáshoz használt eszközöket semmisítettek meg.

Az esemény során hatóságok több mint húsz tonna tiltott kábítószert, köztük 635 kilogramm heroint, illetve az előállításhoz szükséges eszközöket égettek el nyilvánosan, ezzel demonstrálva a tálib kormányzat elszántságát a máktermesztés, valamint az ebből származó kábítószer előállítása és kereskedelme elleni küzdelemben.

„A kábítószer-ellenes rendőrség több mint 22 ezer műveletet hajtott végre, és több mint kilencezer embert vett őrizetbe kábítószer-kereskedelem vádjával. A rendőrség a műveletek során több mint 900 droglabort semmisített meg, és 13 ezer hektárnyi mákültetvényt számolt fel” – jelentette ki az ünnepségen Ahmadullah Ahmádi, a kábítószer-ellenes rendőrség vezetője.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) legutóbbi jelentése szerint a máktermesztés 95 százalékkal csökkent Afganisztánban.

Írta a Magyar Hírlap