Jogosan háborognak Pozsonyban

Európában Németország rendelkezik a legnagyobb fölgáztárolási kapacitással – írja friss cikkében a pozsonyi Új Szó. Mint olvasható, az Ukrajna elleni orosz inváziót követő energiaválság idején Berlin több milliárd köbméternyi, állítása szerint nem orosz forrásból származó anyaggal töltötte fel föld alatti raktárait.

Abban az időben az ár rekordokat döntött, ami arra késztette a németeket, hogy egy további, úgynevezett tárolási illetéket fizettessenek a kisegített államokkal. Később az ár mérséklődött, de Berlin az illetékekkel igyekszik pótolni az akkor drágán, tízmilliárd euróért vásárolt gáz miatt keletkezett költségvetési hiányt.

A sápokat annak 2022-es bevezetése óta több mint háromszorosára emelték, s ez jelentős nemtetszést váltott ki a V4-es államok és Ausztria vezető köreiben. Az Európai Bizottság óvatosan reagált az érintettek panaszaira, s az illeték jogosságának kivizsgálásával az energetikai piac európai szabályozását biztosító ACER-t bízta meg. Utóbbi megállapította, hogy ilyen illeték fizettetése nem indokolt és ellenkezik az EU alapelveivel.

Írta a Magyar Hírlap