Kihallgatták az ellenzéki aktivistákra támadó férfit, a rendőrség szerint nem összehangolt támadás történt

A férfit garázdasággal gyanúsítják, a hatóság szerint az elmeorvosi vizsgálata is indokolt.

Önkormányzati választások

Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül – kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!

Garázdaság gyanújával hallgatta ki a rendőrség azt a férfit, aki csütörtökön két ellenzéki aktivistát megrángatott egy, az V. kerületi Deák Ferenc téren felállított aláírásgyűjtő sátornál – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A férfit az elfogása után előállították, de erősen ittas volt, ezért csak órákkal később tudták kihallgatni. Az őrizetbe vétele után megállapították, hogy az elmeorvosi vizsgálata is indokolt.

Arról is csütörtökön érkezett bejelentés, hogy a békásmegyeri Heltai téren többen italoznak, hangosan mulatoznak, zavarják a nyugalmat. A kiérkező rendőrök és a közterület-felügyelet munkatársai nem tapasztalták a jelzetteket, de a bejelentésben érintett két embert igazoltatták. A rendőrség most kamerafelvételek elemzésével vizsgálja, hogy történt-e garázdaság.

A rendőrség szerint a két eset nem mutat összefüggést, ezért kijelenthető, hogy nem történt szervezett támadás aláírásgyűjtő aktivisták ellen.

Szabó Tímea, a Párbeszéd politikusa csütörtökön arról számolt be, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltre és a közös DK–MSZP–Párbeszéd fővárosi listához ajánlásokat gyűjtő budapesti választási standok közül hármat is támadás ért (a Deák Ferenc téren, a Blaha Lujza téren és Békásmegyeren). A történtek után a DK és a Párbeszéd „összehangolt támadásra“ gyanakodott. Szabó szerint „alkoholistának kinéző emberekhez odamentek fekete dzsekis középkorú férfiak, akik pénzt nyújtottak át nekik”, utóbbiak pedig ezután elkezdtek ordibálni, Karácsony Gergelyt, Dobrev Klárát és az ellenzéket szidni.

Az MTI értesülései szerint a rendőrség azért csak a Deák téri és a békásmegyeri esetről tud, mert a Blaha Lujza téren nem történt harmadik eset, a helyszínt az azt bejelentő személy összetévesztette a Deák térrel.

HVG