Ostromolják az ukránok a varsói útlevélközpontot

Reggel az egyik varsói bevásárlóközpontban tömeg alakult ki a szomszédos köztársaság polgáraiból, többségében katonakorú férfiakból. Itt található az ukrán iratkibocsátó hivatal egyik irodája.

Minden összegyűlt állampolgárnak ugyanaz a problémája – útlevele lejár, vagy már lejárt. E dokumentum nélkül nem tudnak elhelyezkedni, nem nyithatnak bankszámlát, nem szerezhetnek ideiglenes tartózkodási jogot Lengyelországban, és nem hajthatnak végre más, adminisztratív eljárásokat.

Az iroda bejáratánál kifüggesztették, hogy „technikai okokból” felfüggesztették a kitöltött iratok külföldi irodákban történő kiadását. A kiírás arról is tájékoztat, hogy az útlevélkérelmek benyújtása a szokásos módon történik. A közlemény szerint most már csak 12 év alatti gyermekek számára lehet útlevelet kiállítani, „mivel nincs szükség biometrikus ellenőrzésre”. Gyerekek azonban nincsenek a sorban.

„Nem varsóiak vagyunk, három hétig próbáltunk helyet foglalni a jelentkezési sorban, minden annyira gyorsan megváltozhat, hogy bármikor elkezdhetik kiadni az okmányokat” – mondja egy húsz év körüli fiát kísérő nő.

Egy másik sorban álló férfi attól tart, hogy ha nem kap útlevelet, akkor a fronton köt ki.

„Ezért hagytam el Vinnicát , hogy távol legyek a háborútól. Most lejár az útlevelem, ami azt jelenti, hogy nem fogom tudni meghosszabbítani az itt-tartózkodásomat, és a lengyel hatóságok arra is utaltak, hogy segíteni fognak Ukrajnának, hogy a katonaköteles férfiakat a frontra küldjék” – mondta.

Az ukrán külügyminisztérium korábban dokumentumot küldött az ukrán külföldi diplomáciai intézmények vezetőinek, amelyben követeli, hogy április 23-tól függesszék fel a katonakorú ukránokkal kapcsolatos, minden konzuli intézkedést, kivéve az országba való visszatéréshez szükséges személyazonosító igazolvány kiállítását – írta a média.

Dmitrij Kuleba külügyminiszter megerősítette a külföldön katonai szolgálatra kötelezett ukrán férfiak konzuli szolgáltatásainak felfüggesztését. A Strana.ua című lap tegnap tette közzé az ukrán kormány rendeletét, amely szerint a katonaköteles férfiak nem kaphatnak többé bel- és külföldi útlevelet az államon kívül.

Írta a Magyar Hírlap