Az igazság a műkörmökről

Kaufmann Angéla
2024. április 28. vasárnap. 4:31

A műkörmök különféle formákban jelenhetnek meg, beleértve az akrilt, a gélt és a dippor-t mindegyiknek saját felhordási folyamata, valamint előnyei és hátrányai vannak. Bár tartósságot és rugalmasságot kínálnak, lehetővé téve a bonyolult kialakítást és a hosszan tartó kopást, potenciális kockázatot jelentenek természetes körmeink egészségére nézve.

Mik a kockázatok?

A műkörmökkel kapcsolatos egyik elsődleges probléma az, hogy milyen károsodást okozhatnak az alatta lévő körömágyban. A felhordási és eltávolítási folyamatok gyakran durva vegyszerekkel és mechanikus reszeléssel járnak, ami idővel gyengítheti a természetes körmöket. Ezenkívül az épített körmök súlya és vastagsága nyomást gyakorolhat a körömágyra, ami elvékonyodáshoz, töréshez és akár gombás fertőzésekhez vezethet, ha nem tartják megfelelően karban.

Míg az akril körmök tartósságukról ismertek, az eltávolítási folyamat során koptató hatásúak lehetnek, amitől a természetes köröm elvékonyodhat, gyengülhet és törésre hajlamos.

Az UV- vagy LED-fény hatására megkötött zselés körmök fényes felületet biztosítanak, és kevésbé valószínű, hogy megemelkednek vagy kitöredeznek, mint az akrilkörmök.

Allergiás reakciók

A műkörmökkel kapcsolatos egyik leginkább aggasztó probléma az allergiás reakciók. Egyeseknél érzékenység alakulhat ki a körömtermékekben használt vegyszerekre, ami vörösséget, duzzanatot, viszketést és még a körömágy körüli hólyagosodást is okozhat. Súlyos esetekben ezek a reakciók krónikussá és legyengítővé válhatnak, és orvosi beavatkozást igényelnek a tünetek kezelésére.

Mit tehetünk mi?

A lehetséges kockázatok ellenére minimálisra csökkenthető a természetes körmök károsodása, miközben élvezzük a műkörmök előnyeit. Íme néhány tipp, amit érdemes szem előtt tartani:

-Válasszon egy jó hírű szalont képzett technikusokkal, akik a köröm egészségét és a megfelelő alkalmazási technikákat helyezik előtérbe.

– Tartson szünetet a műköröm felvitele között, hogy a természetes körmök lélegezzenek és regenerálódjanak.

-Kerülje a műköröm szedését vagy lehúzását, mert ez jelentős károkat okozhat az alatta lévő körömágyban.

– Rendszeresen hidratálja körmét, hogy megelőzze a kiszáradást és a törékenységet.

– Fontolja meg az erősítő kezelések és körömápoló termékek használatát, hogy támogassa természetes körmei egészségét és növekedését.

Írta a Magyar Hírlap