Tuti tippek a szúnyogok ellen

Hatékony módszer a cukros vízben oldott élesztő

Az élesztőgombák a cukros vízben szaporodni kezdenek, közben szén-dioxidot bocsátanak ki, márpedig azt hívogatónak érzik a szúnyogok. Bennünket is részben amiatt találnak meg, mert kilélegzés közben folyton CO2-őt eregetünk. A csapdához 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanál barnacukrot (ennek erősebb illata van), langyosítsa meg kézmelegre, és szórjon bele 1-2 deka friss élesztőt. Ezt a keveréket öntse a PET-palackból készített csapdába, és tegye az ágya mellé vagy az ablakpárkányra, hogy éjszaka magához vonzza a vérszívókat.

Mosogatószer a csapdába

A rovaroknak álló vízre van szükségük a peterakáshoz, ezért azt is csinálhatja, hogy egy kis mosogatószeres vizet önt a csapdába. A csapdát így készítse el: vágjon ketté egy kétliteres flakont a tetejénél, majd az így kapott felső részt helyezze rá megfordítva az alsóra. A mosogatószertől a víz felületi feszültsége csökken, ezért a szúnyog nem képes megállni a felszínén, hanem elsüllyed és megfullad. Érdemes egy kis LED-es zseblámpát a csapda mellé tenni, mert a fény is vonzza a rovarokat – írja a Reblog.

Illatok, amiket a szúnyog nem szeret

A legjobb természetes bioriasztószer a citromos eukaliptusz illóolaj. A vizsgálatok bebizonyították, hogy a harmincszázalékos citromos eukaliptusz illóolaj-kivonatot tartalmazó szer legalább 7 órán át hatékonyan tartotta távol a szúnyogokat és kullancsokat. Az üzletekben kapható természetes eredetű készítmények közül az ilyet érdemes keresni. Ha mégis megcsípi egy vérszívó, egy papírzsebkendőre öntsön egy kis almaecetet, és azzal nyomogassa meg a csípés helyét, hogy enyhítse a duzzanatot és viszketést.

Illatozó muskátli (Pelargonium graveolens)

Az illatos muskátli az egyik legnépszerűbb szúnyogriasztó növény, és tavasztól őszig virágzik. Illata a citronella fűére emlékeztet. Az erős illat többféle kártevőt tart távol. A gyorsan növő növény a meleg, napos, száraz éghajlatot kedveli, de hidegebb klímájú területeken folyamatos metszéssel balkonládában is nevelhető.

Bazsalikom a balkonon

A bazsalikom minden fajtája elűzi a legyeket és a szúnyogokat. Ültessen cserépbe néhány tövet, és tegye őket a kerti pad köré, ahol ülni szokott. Ez a fűszernövény szereti a jó vízelvezetésű talajt, a gyakori locsolást és a sok napfényt. Ha tehát nem cserépbe ülteti, ilyen talajt biztosítson neki.

Írta a Magyar Hírlap