Újabb orosz sikerek

Tavaly az ország 9,1 milliárd dollár értékben szállított dúsított uránt a világpiacokra, ami 31 százalékkal több, mint egy évvel korábban (akkor a szállítások csak 6,9 milliárd dollárt tettek ki).

Oroszország maradt a legnagyobb exportőr, 31 százalékkal, legalább 2,7 milliárd dollárra növelve szállítását. Ugyanakkor abszolút értékben a mennyiségek nagyjából változatlanok maradtak – 1,9 ezer tonna. Pénzügyi értelemben az ország a világpiac mintegy 29 százalékát, fizikai értelemben pedig 32 százalékát vette át.

A második helyen Franciaország áll, amely 49 százalékkal, 1,85 milliárd dollárra növelte kínálatát. Az első három helyezettet Nagy-Britannia egészíti ki legalább 1,6 milliárd dollár értékű exporttal az egy évvel korábbi 1,2 milliárd dollárhoz képest.

Hollandia, amely 2022 végén a piac második legnagyobb szereplője volt, a negyedik helyre esett vissza – az országnak nem sikerült a többi államhoz hasonlóan növelnie a szállításokat, azok a tavalyelőtti szinten maradtak, 1,2 milliárd dolláron. Az ötödik helyen Németország végzett, 25 százalékkal 1,2 milliárd dollárra növelve exportját.

Az összes dúsított uránszállító közül Kína volt a legerősebb, csaknem hétszeresére, 445 millió dollárra növelte szállításait. Ez az Egyesült Államokba irányuló export beindulásának köszönhető – tavaly 175 tonna dúsított uránt adtak el oda 315 millió dollár értékben, míg a Kazahsztánba irányuló szállítások szintén megduplázódtak, 193 tonna dúsított uránra, 130 millió dollár értékben.
Ezen kívül kisebb exportmennyiségekről számolt be az Egyesült Államok (66 millió dollár), Kazahsztán (20 millió dollár) és Svédország (14 millió dollár).

Írta a Magyar Hírlap