Ehet szőlőt aki cukorbeteg?

Ha Ön cukorbeteg, valószínűleg kapott már kéretlen tanácsokat arról, hogy mit kellene és mit nem kellene ennie. Családtagok, barátok, sőt, még egészségügyi szakemberek is mondhatták Önnek, hogy a szőlő, más néven a „természet édessége” tiltott terület, mivel képes megemelni a vércukorszintet. A valóság azonban az, hogy a gyümölcs – beleértve a szőlőt is – része lehet (és kell is legyen) egy egészséges, cukorbetegség-barát étkezési tervnek – írja a mns.com.

Az USDA tápanyag-adatbázisa szerint egy adag piros vagy zöld szőlő (vagy körülbelül 126 gramm) nagyjából 23 gramm szénhidrátot és körülbelül egy gramm rostot tartalmaz. Emellett a napi káliumszükséglete körülbelül 5 százalékát biztosítja, amely egy olyan elektrolit, amely fontos a vérnyomás szabályozásában és az izomszabályozásban. Ezenkívül a szőlő jó forrása a K-vitaminnak, amely a National Institutes of Health Office of Dietary Supplements szerint egy zsírban oldódó vitamin, amely fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.

„Nagy tévhit, hogy a szőlő túl sok cukrot tartalmaz, és a cukorbetegeknek kerülniük kell. Kutatásokból azonban tudjuk, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend védelmet nyújt számos krónikus betegséggel, köztük a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben, és hasznos a meglévő cukorbetegség kezelésében” – mondja a dietetikus.

Ráadásul „a szőlőnek alacsony a glikémiás indexe, és beilleszthető a cukorbetegség-barát étkezési szokások közé. A szőlőt szívbarát ételnek tartják, amely energiát, hidratálást, természetes káliumforrást és jó K-vitamin-forrást kínál” – mondja Phipps. Plunkett egyetért ezzel: „A cukorbetegek is ehetnek szőlőt; finom és tápanyagdús”.

A szakértők azt javasolják, hogy a szőlőt más, fehérjét, zsírt és rostot tartalmazó ételekkel együtt fogyassza, hogy csökkentse a vércukorszint-emelkedés kockázatát. Phipps ajánlja: „Párosítsuk a szőlőt más rost- és fehérjeforrásokkal, például sajttal, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, sovány húsokkal, diófélékkel és magvakkal, hogy kiegyensúlyozott étkezést vagy uzsonnát készíthessünk.”

A cukorbetegek egy kiegyensúlyozott, tápláló és vércukorbarát étkezési terv részeként fogyaszthatnak szőlőt. A szőlő édes ízt, vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb növényi eredetű vegyületeket biztosíthat, amelyek jótékonyan hatnak az általános egészségre. Emellett laktató és sokoldalúan felhasználható. A jobb vércukorszint érdekében fehérjével, rosttal és zsírral együtt illessze be étrendjébe.

Írta a Magyar Hírlap