A Ligetvédők szerint egészségesnek tűnő fákat vágtak ki a Városligetben, a Főkert szerint viszont balesetveszélyes állapotban voltak

Április 23-án a Ligetvédők arról írtak egy Facebook-posztban, hogy előző nap a Városligetben fákat gallyaztak, illetve vágtak ki a Zichy Mihály út mellett, a volt Főkert telephelynél és a KRESZ park jelenleg elzárt területén is, a fák feldarabolása és a rönkök elszállítása aznap is folytatódott, amikor a bejegyzést megosztották.

Hozzátették, szerintük nem tűntek betegnek a fák, a rönkök alapján sem tűnt úgy hogy indokolt lenne a kivágásuk. „De persze nincsenek röntgen szemeink, így szerettünk volna tájékozódni róla, hogy miért volt szükség a kivágásokra, de a fákra nem voltak előzetesen kirakva a favizsgálati adatlapok, ezeket online se találtuk sem az Ingatlanfejlesztő, sem a Főkert honlapján” – jegyezték meg.

A Telex megkereste BKM Budapesti Közműveket, pontosabban a FŐKERT Kertészeti Divíziót. Válaszukban azt írták, az előzetesen elvégzett favizsgálatok alapján összesen 13 fát vágtak ki, mivel azok balesetveszélyes állapotban voltak. „A kivágást okozó gyengültség sok esetben nem látványos és a fának csak egy részét érinti (gyökeret, gyökérnyakat, törzset, koronalapot vagy koronát), de a gyengültség mértéke miatt a balesetveszély kertészeti beavatkozással nem hárítható el” – fűzték hozzá.

Leszögezték azt is, a kivágásokat és a zöldhulladék elszállítását megelőzően felmérték, hogy fészkel-e madár az adott fán, és állításuk szerint, favizsgálati lapokat azért sem helyezték ki minden fára, mert azok az amúgy sem látogatható KRESZ park területén voltak, más területen lévő, maradék négy fa esetében viszont csak három törzsére került ki favizsgálati adatlap.

A Főkert szerint a kivágott fák a park területén kerülnek pótlásra.

HVG