Hivatalos: 19 év után otthagyja a Red Bullt a csapat egyik legfontosabb embere

Adrian Newey sajtóhírek szerint Christian Horner botránya miatt döntött úgy, hogy elhagyja a címvédő istállót.

Távozik a Red Bull F1-es csapatától a versenyautókat tervező Adrian Newey 2025-ben. A 65 éves sztármérnök 19 évvel ezelőtt csatlakozott az istállóhoz.

„Csaknem két évtizedig megtiszteltetés volt kulcsszerepet játszani a Red Bull fejlődésében, amely egy feltörekvő újoncból vált az évek alatt többszörös világbajnokká” – írta közleményében Newey, majd hozzátette, most jött el a megfelelő pillanat arra, hogy átadja a stafétát másoknak és új kihívásokat keressen.

Adrian Newey számos világbajnok versenyautót tervezett már a F1-ben: a Williams, a McLaren és a Red Bull is nyert az általa megálmodott géppel vb-címet.

Christian Horner nem bukott bele a vádakba, marad a Red Bull csapatfőnöke

A szezon rajtja előtt, az utolsó pillanatban derült ki, hogy Christian Hornert tisztázták a vádak alól, a világbajnoki címvédő Red Bullnak továbbra is ő a csapatfőnöke.

„Newey víziója és zsenialitása segített minket 13 címhez a húsz szezon alatt” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, aki szerint a mérnök legendaként távozik tőlük.

Médiainformációk szerint Newey elsősorban a Hornert ért vádak miatt döntött arról, hogy kiszáll. A csapatvezetőt egy alkalmazottja vádolta meg „nem megfelelő viselkedéssel”, a Red Bull által elrendelt vizsgálat viszont tisztázta a szakembert. A nő – akit ezután felfüggesztettek a munkavégzés alól – fellebbezett a Hornert tisztázó döntés ellen.

Összeállhat a Ferrari álomcsapata, ha hozzájuk igazol a Red Bull mérnökzsenije

Adrian Newey a hírek szerint közel húsz év után, a csapaton belüli konfliktusok miatt otthagyja a Red Bullt.

Newey-t a hírek szerint a Ferrari és az Aston Martin is szeretné megszerezni, miközben elképzelhető, hogy a Mercedes a negyedik vb-címének megszerzése felé haladó Max Verstappent igazolná le a Red Bulltól a jövőre a Ferrarihoz szerződő, hétszeres vb-győztes brit Lewis Hamilton helyére.

A Red Bullnak a jövő év végén jár le a motorbeszállítói szerződése a Hondával, azután a Ford segítségével saját fejlesztésű erőforrással hajtja majd versenyautóit.

Írta a HVG