A szlovák kormány nyújt védelmet az Európát behálózó orosz propagandahálózat vezetőjének

Több európai hírszerző szolgálat szerint is Artyom Marcsevszkij volt az oroszpárti ukrán oligarcha, Viktor Medvedcsuk mellett a Voice of Europe nevű, orosz propagandát terjesztő híroldal irányítója és egyben egyik finanszírozója is.

A szlovák kormány nyújt védelmet az Európát behálózó orosz propagandahálózat vezetőjének, Artyom Marcsevszkijnek – írja az Euractiv.

Az izraeli-ukrán kettős állampolgár Marcsevszkij (képünkön) korábban a Viktor Medvedcsuk oroszpárti ukrán oligarcha által alapított ukrajnai Ellenzéki Platform tagja volt, később pedig a milliárdos által életre hívott, orosz propagandát terjesztő híroldal, a Voice of Europe vezetője lett.

Mivel a portált Csehországban jegyezték be, ezért Prága szankciókkal sújtotta Marcsevszkijt, akivel szemben hasonló intézkedéseket tett az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is.

A cseh intézkedések következtében Marcsevszkij és a szintén szankciók alá helyezett Medvecsuk nem léphetnek be a Cseh Köztársaságba, nem végezhetnek gazdasági tevékenységet ott és az országban található bárminemű vagyonukat a cseh állam befagyasztja.

Az egyes tagállamokban bevezetett szankciók nem emelkednek ugyan automatikusan uniós szintre, ugyanakkor várható, hogy azt az eljáró tagállam kezdeményezi majd.

Korábban a hvg360 cikksorozatban tárta fel a Marcsevszkij hálózatához köthető magyar szálakat, többek között érintett egy Magyarországon élő francia-magyar, Ferenc Almássy által működtetett oldal, a Visegrád Post, ami annak idején még állami támogatást is kapott Kásler Miklós tárcájától.

HVG