A török elnök ismét bírálta az amerikai egyetemeken tüntetők elleni fellépést

MH/MTI
2024. május 2. csütörtök. 19:35

„A (Gázai övezeti) mészárlás ellen tüntetnek egyes amerikai elitegyetemeken lelkiismeretes diákok és akadémikusok, soraikban anticionista zsidókkal” – fejtegette Erdogan agy ankarai rendezvényen. „Ezek az emberek erőszaknak, kegyetlenségnek, szenvedésnek és kínzásoknak is ki vannak téve azért, mert azt mondják, hogy a mészárlásnak véget kell vetni” – hangoztatta az elnök, azt is állítva, hogy az egyetemek személyzetének tagjai közül többeket „elbocsájtottak, illetve meglincseltek” a palesztinok támogatásáért.

Az amerikai hatóságok az utóbbi napokban több elitegyetemen is intézkedtek a palesztinpárti tüntetőkkel szemben, többeket őrizetbe vettek. A megmozdulásokat ugyanis sokszor nyíltan antiszemita, valamint Izrael eltörlését és a radikális iszlamista Hamász szervezetet támogató megnyilvánulások kísérték.

A török elnök nemegyszer élesen bírálta Izrael Gázai övezeti katonai műveletét, illetve a Nyugat zsidó államnak nyújtott – szerinte – feltétlen támogatását.

„A nyugati demokrácia határait Izrael érdekei jelölik ki” – jelentette ki Erdogan. „Bármi, ami Izrael érdekeit sérti, az antidemokratikus és antiszemita számukra” – tette hozzá.

Írta a Magyar Hírlap