Irán elengedte egy lefoglalt teherhajó legénységét

MH/MTI
2024. május 2. csütörtök. 21:48
Frissítve: 2024. május 2. 21:51

„Humanitárius megfontolásból a legénység minden tagját elengedték és visszatérhetnek hazájukba” – jelentette ki az iráni diplomácia vezetője, akit az ISNA iráni hírügynökség idézett.

Amirabdollahián ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a teherhajó lefoglalása jogos volt, és összhangban történt a nemzetközi irányelvekkel. Mint mondta, a jármű radarberendezése ki volt kapcsolva és ezzel veszélyeztette a hajózás biztonságát a Perzsa-öbölben.

A portugál zászló alatt hajózó MSC Aries iráni közlések szerint izraeli tulajdonban áll. Az iráni Forradalmi Gárda haditengerészeti erői április 13-án tartóztatták fel a hajót a Hormuzi-szorosban, az akciót a teheráni vezetés első megtorló intézkedésének tartották a damaszkuszi iráni diplomáciai képviselet ellen végrehajtott izraeli légicsapás nyomán.

Adrienne Watson, a washingtoni Nemzetbiztonsági Tanács titkára április közepén tett nyilatkozata szerint a hajó legénysége indiai, Fülöp-szigeteki, pakisztáni, orosz és észt állampolgárokból állt. Egy indiai tengerésznőt már április 18-án elengedtek a hatóságok.

Írta a Magyar Hírlap